Сергей Лавров: Русия не агитира за референдума в Македония

Русия не агитира за единия или другия вариант при гласуването на предстоящия в Македония референдум за името, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„В момента ситуацията в Македония е нееднозначна, след подписването на Преспанското споразумение (Договора за името между Атина и Скопие), което се подлага на съмнение от много македонски политически сили. Предстои референдум. Призовавам ви да погледнете в медиите, социалните мрежи и интернет какво говори Русия по този повод – ние не казваме нищо, което би могло да се изтълкува като агитация за гласуване по единия или другия начин“, заяви Лавров на пресконференция с президента на Република Сръбска Милорад Додик.

Руският външен министър също призова да се обърне внимание на количеството „западни посетители“, които са били на визита в Македония през този месец. „Това са ръководителите на много водещи европейски страни, представители на ръководството на САЩ“, констатира той.

По думите на Лавров, западните представители в публичните си изявления в Скопие не се притесняват да агитират за гласуване на референдума в полза на Договора за името.

„Ако това не е намеса във вътрешните работи, тогава даже незнам какво може да бъде наречено намеса“, отбеляза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия