Сергей Лавров: Ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него, както заплашва да направи Доналд Тръмп. „Това споразумение не може да бъде приложено, ако един от участниците в него реши да го напусне едностранно“, каза Лавров на пресконференция в седалището на ООН в Ню Йорк.

"Мисля, че всички разбират това", подчерта външният министър на Русия. Американският президент Доналд Тръмп настоя европейците да помогнат да се поправят „ужасните празнини“ в текста, в противен случай САЩ ще наложат отново санкции заради иранската ядрена програма и така фактически ще излязат от сключеното през 2015 г. във Виена споразумение. То бе подписано от Иран от една страна и САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания.

„Това е решаващ момент“, подчерта Лавров, като даде ясно да се разбере, че Москва няма да се опитва да спаси споразумението с останалите партньори, а ще направи всичко възможно да убеди американците да не напускат този договор.

Според него ако това стане, ще е лош сигнал за Северна Корея, която вече разполага с бомба и която членовете на Съвета за сигурност на ООН се опитват да убедят да спре своята военна ядрена програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия