Сергей Станишев: България може да се гордее, че се превръща в регионален лидер

Снимка: Архив

Фактът, че от 15 години в дневния ред на Европа темата за европейското бъдеще на Западните Балкани е централна, е успех за България и българското председателство. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на пресконференция преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери.

„След малко ще започнат да пристигат премиерите, в това число и от Западните Балкани трима министър-председатели са от нашето политическо семейство. Очакваме премиерите на Португалия, Гърция и Малта. Това ще бъде важна среща, въпреки че нашите позиции са публично известни“, заяви Станишев.

„Всички знаем, че днес и утре са пикът на българското председателство на Съвета на ЕС“, отчете лидерът на ПЕС и припомни, че предишната подобна среща е била през 2003 г. в Солун. Той отдаде дължимото на Федерика Могерини за усилията това да стане факт, защото наред със самия процес на разширяване е много важно, че Комисията е излязла с 6 много важни инициативи във връзка със свързаността на региона, дигиталната икономика, образованието и много други неща, които са важни за хората от Западните Балкани, така и за самия ЕС.

Ние не одобряваме изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран, осъждаме и насилието в сектора „Газа“, коментира председателят на Партията на европейските социалисти. „В нашата среща, както и на вечерята, която ще предстои, ще обсъждаме други теми, които са актуални в света“, отчете Станишев.

Той посочи, че основната тема са Западните Балкани и европейската им перспектива. „България може да се гордее, че като нова страна член в ЕС, се превръщаме в регионален лидер, който е способен да помага на другите по този път. Това е успех за България и всички българи“, каза Станишев. Той изрази надежда през юни ЕС да стартира преговорите с Македония и Албания.

За една година управление Зоран Заев видимо променя Македония и служи на обществото, а не на политическите си интереси, заяви Станишев. Той отчете като позитив и подписването на ратификацията на договора за добросъседство. По думите му този договор е бил протакан 10 години, заради национализма и липсата на политическа воля.

„Искам категорично да подкрепя и усилията на правителството на Зоран Заев и правителството на г-н Ципрас за намиране на решение, достойно и за двете страни за решаване на прословутия езиков спор, който се точи вече 30 години. Аз знам, че има и националистически атаки срещу тях, има немалко съпротива, но това се нарича лидерство. То трябва да бъде подкрепено и окуражено за благото на целия регион“, заяви Станишев.

Според него Западните Балкани имат много да наваксват, но ЕС трябва да покаже ясен ангажимент и програма за действие, които да ускорят процеса. По думите му перспективата и ясният политически ангажимент към Западните Балкани са много важни за ЕС. Станишев посочи, че е важно да се разбере политическият контекст за цяла Европа, не само за региона.

„Раните от войните от 90-те години са много пресни, много лесно могат да бъдат отворени“, каза Станишев и допълни, че има много сили както вътрешни, така и външни, които биха желали да разиграват геополитически игри на територията на Западните Балкани. „В редица страни от ЕС имат немалко скептицизъм, имат опасения за този процес“, посочи Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика