Сергей Станишев - Защото е социалист

И да въртим и да сучем, Сергей Станишев направи страхотна кариера в европейския партиен живот. Факт. В Лисабон той беше избран за трети пореден път за лидер на ПЕС, което го прави автоматично в политика с най-дълг стаж начело на европейските социалисти в съвременната история. Това е успех, който накара политическият му опонент в България Бойко Борисов да го поздрави и да използва рядко използвани изрази за опонент като “повод за гордост”, “радвам се”, “вашият безценен опит”. А лидерът на БСП Корнелия Нинова удобно намери повод да не присъства на конгреса в португалската столица, въпреки че е социалист.

През 2008-а , когато още беше лидер на БСП, Станишев написа книгата с програмното име “Защото сме социалисти”. Вероятно трябваше да добави и едно “в България” , за да може всичко да си дойде на мястото. Социалистическата партия по традиция – още от времената на Димитър Благоев и с клинично изостряне в епохата на БКП, е търсила себе си чрез остър вътрешен антагонизъм, предателства, ножове в гърба и чат-пат някое бесило (Васил Коларов, б.а.). Иначе в официалните си изяви соцелитът седи дружно на червената сцена, размахва знаменца и пее “Една българска роза” с искрена усмивка.

Така Георги Първанов, сдавайки председателския пост в БСП, за да се премести на високо и меко на “Дондуков” 2, се усмихваше, когато неговото протеже Станишев стана лидер, напук на враговете им. Той смяташе, че младокът ще му топли креслото така както Дмититрий Медведев правеше това за Владимир Путин в Кремъл, но “понеже сме социалисти”, Сергей Станишев се еманципира бързо, стана премиер, шеф на ПЕС и забрави за Първанов. В нормална държава никой не ще да е марионетка – азбучна истина, която бившият държавен глава така и не разбра.

“Голямото ми разочарование”, въздъхна Първанов и остана в историята.

В историята остава и Станишев - като най-дълго управлявалият партията след промените досега – цели 13 години.

Лидерът на ПЕС се оттегля от поста през 2014 година, след като вътрешен сговор подготвя отстраняването му и след като сам разбира, че няма шанс. Обвинението срещу него е, че се е провалил на парламентарните избори през 2013, въпреки че БСП печели цели 84 места в НС – най-много след рекорда на Жан Виденов с 125 места, но и заради компрометираната коалиция с ДПС.

Опонентите му избират на поста Михаил Миков, който беше вътрешен министър в правителството на Станишев и председател на Народното събрание през същия този мандат и благодарение на тези 84 депутати, които БСП спечели с лидерството на Станишев.

Сергей си отива, Миков става лидер, а левицата се свива до 39 депутати на извънредните парламентарни избори. Не е изненада за никого, че на конгреса след изборната катастрофа до опозиционерката Корнелия Нинова е застанал Сергей Станишев. Миков заминава в историята, за да се развихри Нинова.

Конгресът в Лисабон показа, че дружбата между двама социалисти е толкова дълга, колкото е дълъг мандатът на опонента им. Отсъствието на Корнелия Нинова на триумфа на българския социалист Станишев подсказва какво предстои пред българските социалисти.

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, днешна Украйна. Той произхожда от истинската комунистическа “аристокрация”. Баща му Димитър Станишев е бивш партизанин, теоретик на международното работническо движение, а през 70-те и секретар на ЦК на БКП, отговорен за връзките на партията с другите комунисти по света. Тази посока на развитие ще следва и Сергей Станишев през цялата си кариера. Дипломант на Историческия факултет на Московския държавен университет през 1989 г. с теза, посветена на ролята на униформите за повишаване бойния дух на войската, Станишев отрано има възможността да се запознае с историческото прозрение, че групи хора, облечени в едни и същи дрехи, символизират и за носещите облеклата, и за околните някаква организация и най-вече власт.

След завръщането си в България в средата на 90-те с титла доктор на науките Сергей Станишев заема полагащото му се място в т. нар. Международен отдел на БСП. Тихо и скромно място. Докато формално завежда отдела до 2001 г. успява да закачи още една тапия на стената - от London School of Economics - върху външната политика на Русия през новото столетие.

Шеметната му кариера като лидер на БСП и министър-председател на България (един от тримата премиери с пълен мандат, след Костов и Симеон) е увенчана с най-важното събитие за страната през последните 25 години – приемането за пълноправен член на ЕС.

 

Атакуват го заради жените в живота му

Основните атаки към Сергей Станишев не са заради политическата му биография и дейност, а заради личния му живот. Журналистката Елена Йончева, която днес е депутат от БСП и с която живяха дълги години заедно, беше обвинена от премиера Бойко Борисов, че правила филми си за войните с държавни пари по времето, когато Станишев бил премиер. Йончева осъди Борисов. Днешната съпруга на Станишев, от която има две деца – Моника, също не беше пожалена от Борисов през годините. Той я обвини, че е “черният пиар на БСП”. Тя не го осъди.

 

За него

Повод за гордост за България

Радостен съм, че българин е председател на второто най-голямо политическо семейство в Европа. Продължавайте да давате поводи за гордост на България. Избирайки ви за трети пореден път за свой лидер, социалистите в Европа ясно показаха каква е оценката им за свършената от вас работа. Твърдо вярвам, че демокрацията е най-голямото благо на съвременното ни общество, а неделима част от демократичния процес е опозицията. Вашата роля на коректив към властимащите носи големи отговорности и аз съм уверен, че вашият безценен опит ще бъде истински компас за всички европейски социалисти.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Силен лидер

Правителството ви е за борбата с корупцията. Никой не иска общество, в което малцина се възползват от мнозинството. Вие сте един силен лидер, бяхте конструктивна сила за стабилност и конструктивна сила за надежда. Проектирахте едно обещаващо бъдеще за народа на Косово и Сърбия и аз искам да ви благодаря за това. Наистина е важно да има водеща роля в региона и вие я осигурихте.

Джордж Буш-младши, при посещение в Белия дом през 2008

 

Нанесе вреди на левицата

Най-голямата ми грешка е Сергей Станишев, аз го предложих за лидер на БСП, заблудил съм се в неговите качества. Управлението му не бе добро за България, той нанесе и големи вреди на левицата в страната.

Георги Първанов, 2015 г.

 

Корнелия беше с него духом

Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Това е подкрепата на цялата партия.

Кирил Добрев, по повод отсъствието на Нинова от конгреса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети