Сергей Станишев: Резолюцията на ЕП за Русия не е в интерес и на България

Снимка: Архив

„Тази резолюция носи очевидно предизборен характер. Неслучайно инициативата е на ЕНП, които се опитват на тази база да консолидират свои избиратели", заяви лидерът на партията на европейските социалисти (ПЕС), относно приетата от ЕП резолюция, гласяща, че "Русия не може да бъде смятана за стратегически партньор, предава БНР.

Станишев заяви, че българските депутати в ЕС са гласували против резолюцията. "Аз гласувах против, защото не смятам, че тази враждебна, остра и често недостатъчно мотивирана риторика помага за сваляне на напрежението. Живял съм по време на Студената война и виждам, че отново започва тази риториката да надделява. Тя не помага за решаване на проблемите, които съществуват“м дибави лидерът на ПЕС.

Предложения от консерваторите и реформаторите са направили първоначалния вариант на декларацията още по-остър според Станишев. В текста на документа е споменато, че санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще бъдат продължени и дори е възможно да има допълнителни такива. Станишев подчерта, че текстът не отговаря на неговите убеждения и „има нужда от ново разведряване между ЕС и Русия, а това става чрез диалог. Когато се затваря диалогът, нищо не се постига“.

„Смятам, че тази резолюция не е в интерес и на България. Преди дни беше руският премиер на посещение в България. Борим се през нас да мине значителен транзит от руски газ за Европейския съюз. Борим се и за други приоритети и подобен тип резолюции. Подобно гласуване на такива неща не помага за постигане на нашите национални интереси“.

Лидерът на ПЕС коментира и програмната статия на френския президент Емануел Макрон с предложения за европейски ренесанс:

„Има идеи, които той е заимствал от манифеста на Партията на европейските социалисти – например по отношение на минималното заплащане на труда, което трябва бъде очевидно повишавано. Но нашият манифест е много по-радикален – за укрепване и спасяване на Европа чрез нов социален договор за Европа. Когато ЕС стане отново социален, тогава ще се върне доверието в него“.

„Тези, които предлагат Европа да бъде унищожена, всъщност предлагат пълен хаос“, категоричен е политикът. Амбициите на ПЕС са в следващия ЕП да бъде „основа на едно ново прогресивно, проевропейско, лявоцентристко мнозинство“, за което търси партньори.

Сергей Станишев очаква в следващия Европарламент ЕНП да има с 40-50 депутати по-малко, а БСП ще загуби 25 евродепутати заради Брекзит.

В неделя - 17-и март, БСП трябва окончателно да каже как ще изглежда нейната евролиста. Станишев е сред кандидатите с най-много номинации, но още не е категоричен дали той ще я оглавява:

„Аз съм изключително благодарен за доверието и за отговорността, която получавам от толкова много конференции вече. Повечето са приключили. Имам информация, че имам много номинации. Това показва, че си върша работата достатъчно старателно и незле. Нека мине пленумът“.

Настоящата тактика на партията да не присъства в парламента е ход, който „определено крие рискове“, смята той:

„Има две форми на напускане. Едното е напускаш и казваш „искам предсрочни избори“ и предприемаш поредица от действия, които водят към предсрочни избори. Другата форма е напускане по конкретен повод, за да обърнеш внимание на обществото върху нещо скандално, което вършат управляващите. Това беше конкретният случай. Сега трябва да се анализира дали ситуацията е променена и по какъв начин, има ли революционна ситуация, печелим или губим до европейските избори, бидейки извън парламента“.

„Ако БСП спечели тези европейски избори, има всички условия да иска и парламентарни избори“, каза още Сергей Станишев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия