Серджиу Буш не е частен случай

С головете си за успеха на „Левски“ срещу ЦСКА с 2:0 румънецът Серджиу Буш стана четвъртият футболист, вкарал попадения и за "сини" и за "червени" в дербито на България.

Първият футболист с такова постижение е Янко Кирилов, най-младият играч в историята на "Левски" с дебют за първия тим. Роденият през 1946 година играч записва първи минути за мъжете на 15 години, два месеца и 11 дни. Дебютира на 21 май 1961 г. при успеха с 1:0 над "Миньор" (Перник). Със "синята" фланелка има две титли и три трофея в турнира за Купата на съветската армия. Гордее се с 200 мача за "Левски". Разписва се срещу ЦСКА в паметното дерби, спечелено от "сините" със 7:2 през 1968-а. А 3 години по-рано опъва мрежата на "Левски" с екипа на "червените". Кирилов играе за ЦСКА по времето, когато е в казармата. Дори става шампион с армейците, а с гол от дузпа носи Купата на съветската армия на "червените" във финален мач точно срещу "Левски". Кирилов вкарва решителното попадение за 3:2 минути преди края.

Петър Михтарски и Георги Донков са другите играчи, които са се разписвали в дербито и за двата отбора. Едва после е Буш.

През 1990-а Донков вкарва за "Левски" при ремито 2:2. През сезон 1995/96 нападателят е част от ЦСКА. В дербито за купата на България се разписа на полуфинал на „Българска армия“, но тогава тимът от „Герена“ победи с 4:2.

През 1991-а Петър Михтарски пък е точен за "Левски" при ремито 1:1. Три години по-късно вкарва единственият гол за ЦСКА при загубата с 1:7 от "сините". През 1996-а Михтарски обаче носи победа на "червените" с 1:0 в сблъсък №1 на България.

И така стигаме до Буш. През 2014/15 румънецът наказва "сините" в два поредни сблъсъка, спечелени от ЦСКА с 2:0 и 3:0. Сега вкара и за „Левски“ във вечното дерби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ