Сержант от България е сред военните, които САЩ изпраща в Европа

Българин е един от 6000-те хиляди войници, които САЩ ще разположат в Европа в началото на 2017 година. Сержант Димитър Джерикаров пристига в САЩ, след като спечелил зелена карта от лотарията преди 3 години, разказва репортаж на БНТ.

Джерикаров служи във Форт "Карсън" в Колорадо - домът на Трета бронирана бригада, която ще бъде изпратена в Европа. Записва се като доброволец и заминава за Дивания, Ирак, с Пети пехотен батальон. Там се ражда идеята да си опита късмета за САЩ.

"В Ирак срещнах много момчета от Щатите, включително един морски пехотинец, Джо Син, който ми стана приятел. Играехме баскетбол заедно и той ми каза - абе защо не си подадеш документите за Зелена карта", разказва Джерикаров.

Три години Джерикаров подава документи, през което време работи вече като полицай в Осмо районно управление в София. Междувременно се раждат двете му деца - Михила, на 10 години, и Александър, на 7. През 2013-а печели виза.

Беше като удар от тотото. Никой не очакваше, че това ще се получи, освен мен. Аз си подавах документите всяка година, третият път уцелих. Беше шок за всеки. В края на 2013 г. напуснах полицията, събрах си багажа, продадоха двете коли и тръгнах към Щатите.

Пристига в САЩ, записва се в армията и бързо се издига. Сега отговаря за логистиката и транспортирането на всичко в своя батальон - от войници до техника.

"Това е Америка - тука небето ти е граница. Ако си упорит, ако си заедно с останалите, ще стигнеш далеч. Аз съм американец с български произход. Аз уважавам България, мъчно ми е все още за България, на децата също им е мъчно, обаче съм американец, защото живея тука, работя тук и обичам страната си", разказва Джерикаров.

Джерикаво ще замине за авиобаза "Михаил Когълничану" през януари.

"Смятам, че е правилно ние да бъдем там. Като казвам "ние", имам предвид Америка. По простата причина, че ние трябва да помогнем и ако някой има нужда от нашата помощ в точния момент. Едно наше присъствие би помогнало да се уравновеси и да се чувстват по-уверени хората в България и Румъния, защото се знае, че в случай на нужда Америка ще помогне."

Семейството на сержанта го подкрепя напълно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България