Сериозен провал на социологическите прогнози

Владислав Горанов: За втори път в историята агенциите даваха преднина на БСП

Социологическите агенции в България показаха, че прогнозните им резултати масово са кръгла нула. Цял месец в анализите си всички видове социолози обясняваха, че БСП изравнява резултата с ГЕРБ или даже води с между 2 и 4 процента, а в последните дни едва се прокрадна прогноза за 1-2 процента преднина на ГЕРБ.

Тази вечер обаче стана ясно, че управляващата партия води на “Позитано” 20 с между 7 и 10 процента. Така част от изстрадалия български народ за пореден път показа, че социолозите нещо не си разбират от работата.

Резултатите от екзитпол на “Тренд” показаха победа за ГЕРБ с 30, 5 процента. БСП печели 23,5 на сто от гласовете. Следват ДПС -14 процента, ВМРО 7,5 процента, “Демократична България” -6.5 процента. Избирателната активност - 29,5 на сто. Данните показват, че опцията “Не подкрепям никого” са избрали 3 процента от гласувалите.

Според резултатите от прогнозните проучвания към 20 часа на агенция “Алфа рисърч” 17-те места на България в Европейския парламент се разпределят както следва: ГЕРБ - 7 евродепутати, БСП - 5 евродепутати, ДПС - 3 евродепутати, ВМРО - 1 и Демократична България - 1.

Само преди няколко дни от “Галъп” прогнозираха 1 евродепутат за партията на Веселин Марешки. А на 23 май от “Афис” обявиха, че БСП води на ГЕРБ с 1,2 процента. Спорeд същото проучване партията на Веселин Марешки според “Афис” водеше на ВМРО.

След края на изборния ден председателят на БСП Корнелия Нинова не направи коментар пред медиите, а вместо нея шефът на предизборния щаб на социалистите Георги Свиленски заяви лаконично, че “първоначалните резултати на социалогическите агенции са твърде разнопосочни”.

“За втори път в историята социологията дава предимство на БСП, те успяха да отдалечат хората със своята кампания”. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на влизане в централата на ГЕРБ след края на изборния ден. “Има много хора, които не са в България и които пътуват, явно това е причината за ниската избирателна активност”, коментира финансовият министър. Горанов допълни, че премиерът е оказал голямо влияние върху крайния резултат от изборите. “Борисов е фактор, който не трябва да се подценява”, каза още Горанов. Финансовият министър обяви, че ГЕРБ очакват най-малко шест мандата в Европейския парламент.”

Действително, най-фрапиращото от екзитполовете и от първите обработени протоколи бе ниската избирателна активност. Ако за база за сравнение използваме активността на предишните избори за ЕП, то ще видим, че гласувалите са почти с 10 процента по-малко. През 2014 година сме имали 35,5% изборна активност.

 

Около 42% от гласуващите ползвали и кръгчето

Рекордни преференции пренареждат листите

5% разместват подредбата

Рекордни преференции пренареждат листите. От гласувалите около 42% са използвали тази възможност. Очакват се размествания на листите. За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в т.ч. и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

 

Премиерът Бойко Борисов във фейсбук:

Грешките ще поправим с работа!

“Благодаря на всички български граждани, които днес гласуваха! Благодаря и на нашите избиратели, които ни подкрепиха и ни се довериха. Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа”. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук в 22,20 ч. И още: “Благодаря ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред вас е още по-голяма. Обещавам ви - само работа, работа и пак работа!”

 

Сотир Цацаров за забраната за публикуване на прогнози:

Излишно е да лицемерничим, хората мислят!

Данните се обявяват под скрита форма

Главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че законовата забрана медиите да публикуват прогнозни резултати с екзитполове в изборния ден е ненужна. “Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя”, заяви Сотир Цацаров в Пловдив, където гласува. По думите муизбирателите масово отивали до изборните секции с ясно решение коя партия, коалиция и кандидат да подкрепят. “Хората мислят и не бива да ги подценяваме”, заяви още Сотир Цацаров. И допълни, че “това е законова разпоредба, която трябва да се спазва”. Главният прокурор обаче даде примери как практиката показва друго: “ако се отворят интернет страниците на различни издания, под една или друга форма - кулинарни рецепти, природни и исторически забележителности, т.е. под всякаква скрита форма съответните прогнози се публикуват”. “Ако направим сравнение с предните избори за Европейски парламент, изводът е, че изборният ден протича нормално”, каза още главният прокурор.

 

Според ЦИК няма провал

Машинното гласуване тръгна с фалстарт

Машинното гласуване, което бе въведено за първи път сега в изборите за европарламент, засече още на старта. Фалстартът идва на фона на надеждите, които се възлагаха на него и парите, които хвърли държавата- близо 7,5 млн. лв. за 3300 устройства.

В 10 секции бе преустановено или изобщо не бе започнало машинното гласувано. Секциите, в които това се случи са по една във Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник, София област и Шумен. По две са тези секции в Сливен и РИК 24 в София. В най-голямата секция в Плевенско, село Бокувлък с над 5000 избиратели, където има рекордна активност, машинното гласуване също засече. „ Никой не прояви желание да гласува. Не знам, машината ли ги уплаши?”, обясни Камелия Тодорова, председател на секцията в селото.

Ден преди изборите фирмата доставчик на устройствата “Сиела норма” АД е алармирала ЦИК за възникнали проблеми, свързани с пренасянето на машините до секционните избирателни комисии. Причината била, че вътрешното ведомство променило предварително съгласуваните графиците за транспортирането им. Такива проблеми били установени в Софийска област, Враца и 23-район София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика