Сериозно за връзката между кибертерористите и “Биволъ”

Търговският директор на "Тад Груп" Георги Янков и Кристиян Бойков на тераса в офиса на компанията.

Може ли Иван Тодоров, Кристиян Бойков, Атанас Чобанов и Асен Йорданов да се окажат разследвани в други страни членки на ЕС?  

Голяма веселба падна из социалните мрежи и част от интернет сайтовете в сряда, когато използвайки няколко думи на прокурорка от Специализираната прокуратура, за пореден път бе направен опит фактите около разследването за изтичането на данните на над 5 млн. българи от НАП, да бъдат неглижирани.

И докато мнозина се захласнаха по обяснението как хакерите са искали да активират поливната система около парламента, която все пак май не можело да се управлява дистанционно, на заден план останаха доказателствата, уличаващи собственика и служителите на фирмата “Тад Груп” в опит за дестабилизиране на страната, в съучастие с определящите се като “разследващи журналисти” списвачи на сайта “Биволъ”.

Всеки, който познава най-известните антимафиоти у нас – служителите на “Киберпрестъпност” в ГДБОП, знае, че енергията им за работа е неизчерпаема. Стотици са арестуваните от тях педофили, а хиляди са заловените престъпници, точили банкови сметки онлайн или вършили измами през интернет. Това са може би най-награждаваните действащи български полицаи. Уважавани са от колегите им из целия свят и са добре приети сред компаниите в областта на информационните технологии, които последното десетилетие развиват успешен бизнес у нас. Ако човек внимателно гледа кадрите от акцията по изземването на компютърните конфигурации, сървъри и друга  техника от офиса на “Тад Груп” в квартал “Изток” преди две седмици, ще забележи, че антимафиотите бяха угрижени. Към онзи момент те вече бяха установили, че хакерът Кристиян Бойков е този, който е източил базата данни на НАП, но това беше едва началото на разкритията за мащабната престъпна дейност.

Трудно е да се предвиди какво би се случило, ако към днешна дата авторите на кибератаката срещу НАП не бяха установени в изключително бърз порядък от разследващите. Несъмнено страната щеше да е хвърлена в хаос, каквато всъщност е била целта на скритите кукловоди на целия престъпен сценарий. Иначе защо Атанас Чобанов от “Биволъ” ще общува през криптираната програма с човек от “Тад Груп”? Защо Чобанов получава ЕГН-та, номерата на личните карти и куп още лична информация на над 5 млн. българи цели две седмици преди 20-годишният хакер Кристиян Бойков да ги “пусне” на две медии, които по-късно ще се превърнат в негови защитници - “Капитал” и бТВ? 

Това, че бТВ отчетливо бе захранвана с информация от “Тад Груп” през целия период от “пускането” на данните от НАП до ареста на собственика на компютърната фирма, може да се обясни с познанство на един от отговорните редактори в телевизията с Иван Тодоров. Случайно или не, преди две години въпросният журналист е върнат на работа в бТВ, която пет години по-рано е напуснал, за да отиде да работи в телевизия на Цветан Василев. Оказва се, че в дните, в които собственикът на “Тад Груп” е бил в чужбина, той многократно е общувал с редактора в бТВ, за когото дори колегите му са наясно, че е “парашутиран” в телевизията с активната роля на укриващия се в Белград беглец от правосъдието Цветан Василев. Подсъдимият за източването на милиарди е сред хората, които дори не крият, че не спират да работят за дестабилизация на страната, за предизвикването на хаос и най-вече за дискредитиране на прокуратурата. Така, Василев и съучастниците му, отговорни за фалита на КТБ, смятат, че ще могат да избегнат продължаващия вече година процес пред Специализирания наказателен съд и разбира се да попречат на осъждането си.

Факт е, че когато Иван Тодоров започва да развива дейност в сферата на информационната сигурност с “Тад Груп” през 2016 г., това съвпада с периода, в който сайтът на Асен Йорданов и Атанас Чобанов постепенно започва да се превръща в ключов инструмент на лабораторията за компромати, която през подставени лица Цветан Василев успява да изгради у нас, докато се укрива в Белград. За да си осигури евентуална индулгенция при възможни проверки за дейността, Тодоров регистрира напълно фиктивно дружество със същото наименование на територията на Съединените щати. На сайта на фирмата му са посочени и няколко европейски дестинации, в които компанията би трябвало да оперира, но данни за такава дейност няма. Обикновено интернет компаниите са особено активни в социалните мрежи. “Тад Груп” също има страница във Фейсбук, но в нея липсват снимки на служителите от работния процес или от тийм-билдинг, нещо, което всяка реално и открито функционираща IT-компания държи да е на показ, в опит да привлече и потенциални нови кадри. 

Разбираемо, разследващите засега не искат да разкрият повече подробности за незаконната дейност на хакера Кристиян и неговия шеф Иван Тодоров. Но бивши служители на “Тад Груп” вече свидетелстват, а и не цялата информация, добита по престъпен начин, е достъпна. Пробив и източване на данни от застрахователна компания, от сървърите на най-голямата лотарийна игра у нас, достъп до адресите и паролите половин милион потребители на най-голямата компания за достъп до електронна поща - са само малка част от “бизнеса” на хакерите. Има и множество физически лица, които са били обект на упорито проучване, което по всичко изглежда е зареждало с необходимата информация авторите от “Биволъ”, за да могат те да изготвят компромати и манипулативни публикации срещу опонентите на този, който е на върха на схемата като поръчител - Цветан Василев.

Донякъде изненадани от бързите действия по разследването, заговорниците не само че не успяха да ескалират напрежението по начина, който са планирали, но опитите за раздухване на скандала зад граница не бе така успешен. По подобие на опетняването на името на България в края на 2018-та година, когато в рамките само на едно денонощие страната влезе в световните новини като държавата, в която е жена е убита, защото е била “разследващ журналист”. Макар властите да откриха истинския убиец и мотиви за смъртта на Виктория Маринова, петното върху България вече бе хвърлено. Този път сценарият не проработи, а може да се окаже, че върху авторите и изпълнителите ще има и бумерангов ефект.

Преди седмица близкият до Атанас Чобанов журналист Георги Готев, работещ в ситуираното в Брюксел издание EuroActive публикува информацията, че покрай данните на НАП, хакерите са успели да се доберат до работни файлове и на Европейската мрежа за борба с  ДДС-измамите - Eurofisc. Подробности не бяха дадени, но не е изключено именно поради засягане на интересите на институция на Европейския съюз, казусът да се окаже важен и за чуждестранни служби, а дори и за Европол, която е специализирана в разследването на глобални мрежи за престъпления в интернет.

За това, че “Биволъ” е имал нерегламентиран достъп до данни, които са собственост на европейски институции, може да се съди по част от публикациите през годините в сайта на Чобанов и Йорданов. Въпрос на разследване и анализ е дали тази информация не е била източена също от “Тад Груп”. И ако това се потвърди, не е изключено цялата група - от хакерчето, през неговия подбудител, та до другата част от престъпната схема – списвачите от “Биволъ”, да станат обект на разследване от други страни членки на Европейския съюз. Една от тези държави може да е и Румъния, тъй като в публикации на “Биволъ” не веднъж са били използвани данни, които очевидно са придобити по нерегламентиран начин от румънски държавни институции.

Атаката срещу НАП и разкритията за нейните извършители всъщност доказа това, което от години ставаше все по-очевидно, а именно, че зад “гръмките” разкрития на “Биволъ” далеч не стои грижата за обществения интерес, а е налице добре прикрита схема за изнудване на частни компании, държавни структури и отделни личности. Многократно, особено Чобанов, а и друг от свързаните с Цветан Василев “журналисти” като Мирослав Иванов, който, както се оказа, е бил сред най-честите гости в миналото в кабинета на фалиралия банкер, са давали поводи да се смята, че се цели дестабилизация на банковия сектор чрез целенасочени атаки срещу една от големите банки у нас. Настоящото разследване е на път да верифицира всички тези незаконни действия, в които е засегната репутацията на частни компании, доверието в органи на властта и името на неудобни за кукловодите на “Биволъ” политици, бизнесмени и висши държавни чиновници.

В опит да се представят за противници на системата, още в първите години на съществуването на “Биволъ” Атанас Чобанов и Асен Йорданов пробваха да се афишират като българския еквивалент на отговорника за най-големия теч на секретна информация в американската история – създателят на “Уикилийкс” Джулиан Асанж. Макар и с десетилетие закъснение, вече никой почти не се съмнява, че е въпрос на кратко време, след което Асанж ще бъде изправен пред американски съд. Това дори потвърди преди дни лично Майк Помпео, бившият директор на ЦРУ, а сега държавен секретар на Съединените щати. Именно тази строгост на закона, прилагана срещу всеки, който дръзне да използва информация, която няма право да притежава, било с цел извличане на финансова изгода или в полза на трети лица, прави САЩ най-голямата демокрация в света. И ако в България много държим да докажем, че сме демократична страна, то е крайно време институциите да защитят националния интерес от престъпно посегателство, макар понякога то да е прикрито под формата на звучащо ефектно и скандално “журналистическо разследване”.

Защото, ако сега звучи смешно, то си представете няколкостотин души, които са се събрали да протестират или някой ги е мотивирал да го направят пред парламента, изведнъж се окажат „полети“ с вода. Дали тогава същите тези, които сега се смеят, нямаше да кажат, че службите умишлено са провокирали протестиращите и дори са ги унижили, ползвайки пръскачките за поливане на тревните площи в опит да провалят “гражданското” недоволство? Пак щяхме да чуем добре познатите клишета за диктатура, завладяна държава и разбира се - за опит за налагане на тотална цензура над опозиционното говорене. Нищо подобно, защото САЩ показват, че свободата и демокрацията са силни там, където правилата и законите се спазват, а нарушителите им се наказват с цялата строгост. Дали е дошло времето това да се случи и у нас? 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари