Серия от земетресения в Македония, най-силното е от 4,2 по скалата на Рихтер

Трусовете накараха планината Галичица "да израсне" с 4-5 см

Серията земетресения, които вече трета седмица разлюляват Македония, продължи и през тази нощ, като най-силният трус бе регистриран в 0.19 часа (местно време) със сила от 4,2 по скалата на Рихтер, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът му е бил на 11 км североизточно от Ресен и на осем километра източно от Косел, с дълбочина от нула километра под земната кора.

Трус със сила от 2,9 по скалата на Рихтер е регистриран малко по-късно, в 1.49 часа (местно време). Епицентърът му е бил на четири километра североизточно от Ресен и на три километра североизточно от Янковец, с дълбочина от два километра под земната кора.

В сряда вечер районът на Охрид бе разлюлян от земетресение със сила от 3,2 по скалата на Рихтер. Трусът бе с епицентър на 13 км северозападно от Ресен, с дълбочина от пет километра под земната кора.

Поредицата от земетресения в района на Охрид са накарали планината Галичица "да израсте" в северната си част с 4-5 см., съобщава излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М".

Телевизията се позовава на професор Ивица Милевски от Природо-математическия факултет на Скопския университет, според който първоначалната информация е от сателитни снимки и тепърва предстои промяната да се констатира на терен.

Професор Милевски коментира и хоризонталното изместване на земните пластове в региона, което достига от 0,30 м. до 1,5 м.

Телевизията припомня че за последните 20 дни са регистрирани над 1200 земетресения в Северна Галичица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа