Серия от протести във Великобритания ще посрещнат Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп

Серия от протести из цялата страна ще посрещнат американския президент Доналд Тръмп по време на четиридневното му пътуване във Великобритания от четвъртък, като организаторите се надяват да съберат една от най-големите демонстрации в страната от десетилетия след поредица от дипломатически разправии, предава AFP.

Разделящият обществото американски лидер, пристигащ след срещата на върха на НАТО в Брюксел, ще бъде предимно далеч от Лондон по време на обиколката, която се очаква да изкара десетки хиляди хора по британските улици.

"Убедени сме, че ще има огромни демонстрации срещу Тръмп, където и да се появи", каза Крис Найнам от коалицията "Спри войната", която помага за организирането на така наречения "протестен карнавал".

"Протестът срещу Тръмп ще бъде истински празник на разнообразието, което обичаме в Обединеното кралство - и ще даде силен сигнал, че неговото послание за омраза и разделение не е добре дошло в тази страна".

Американският президент е непопулярен във Великобритания, където неговият остър стил и твърдата политика "Америка на първо място" предизвикаха недоволство в целия политически спектър и в обществото.

Той беше силно критикуван миналата година, включително от премиера Тереза Мей, след като сподели три предизвикателни анти-мюсюлмански видеозаписа, публикувани от крайнодясната група „Великобритания на първо място“.

Опозиционни парламентаристи, подкрепени от онлайн петиция, подписана от близо 1,9 милиона души, призоваха Тереза Мей да отмени поканата за държавна визита, когато се срещна с Тръмп във Вашингтон след инагурацията му през януари миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа