Серхио Рамос - Спасителят

Real Madrid's defender Sergio Ramos celebrates after scoring during the Spanish league football match Real Madrid CF vs RC Deportivo at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 10, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

2016 година се оказа една от най-успешните за „Реал“ (Мадрид) в историята на клуба. През последните 12 месеца трофеите на „Белия балет“ са повече от загубите. Тимът на Зинедин Зидан грабна Шампионската лига, Суперкупата на Европа и стана шампион на световното клубно първенство в Йокохама. Разочарованията за привържениците на кралския клуб бяха едва две - загуба от „Атлетико“ (Мадрид) в Примера с 0:1 и поражение с 0:2 от „Волфсбург“ в Шампионската лига, но на реванша испанският колос сгази с 3:0 „вълците“. Сред основните „виновници“ за впечатляващата година на „Реал“ е капитанът Серхио Рамос.

В Англия минутите след 90-ата отдавна бяха прекръстени на „времето на Фърги“ заради многото късни победи на „Манчестър Юнайтед“ под ръководството на легендарния мениджър Сър Алекс Фъргюсън. В Примера дивисион такъв термин все още липсва, но спокойно може да се нарече „времето на Рамос“. Бранителят и капитан на „Реал“ (Мадрид) се превърна в спасител на „белия балет“ с редица важни попадения в заключителните секунди на мачовете.

Юношата на „Севиля“ бе в основата на спечелването на два трофея след подобни спиращи дъха изпълнения - Шампионската лига през 2014 г. и Суперкупата на Европа през август тази година. През декември Супер Рамос донесе и 4 точки на „Реал“ в Примера, съхранявайки преднината на върха пред големия съперник „Барселона“ отново след голове в последния момент.

В първия случай защитникът попари именно „каталунците“ в Ел Класико за 1:1, а в следващия кръг в негова жертва се превърна „Депортиво“ за крайното 3:2.

Мотивиращата история на Рамос започва преди 2 години и половина. Градът е Лисабон. Мачът - финал от Шампионската лига. Тече 92:48 минута на срещата, а съперник на „Реал“ е не кой да е, а градският враг „Атлетико“ (Мадрид). Нещо повече, тимът на Диего Симеоне води с 1:0 и в мислите си вече гали така жадувания първи трофей в историята на клуба.

Последната възможност в мача е за „белия балет“. Корнер. Последвалото центриране на Лука Модрич каца на главата на Рамос и само след миг топката вече се оплита в мрежата зад слисания Тибо Куртоа. Попадението буквално срива психиката на „дюшекчиите“ и в последвалите продължения „Реал“ помита своя съперник с 4:1. Десетата е факт. „Реал“ е първият клуб с 10 титли от Шампионската лига. Мечтата е постигната. Но нищо от това нямаше да е възможно, ако не бе голът на Рамос. Спасителят. Ангелът хранител на „белия балет“. В следващите години това ще се превърне в запазена марка на футболиста и той ще реализира серия от важни голове.

През август тази година Рамос повтори упражнението в друг финал - този за Суперкупата на Европа. В заключителните секунди на срещата със „Севиля“ той успя да изравни и да вкара мача в продължения, след които „Реал“ излезе краен победител и сложи пореден трофей в богатата на успехи витрина.

Всички тези важни попадения превърнаха Рамос в много повече от защитник. За това говори и статистиката, според която той е най-резултатният бранител в топ първенствата на Европа за последните 10 години. Рамос има общо 48 гола, а зад него остава настоящият футболист на „Шалке“ Налдо с 41. 30-годишният играч е и четвъртият най-резултатен бранител в историята на Примера дивисион на 17 гола от лидера Роналд Куман. Към всички тези цифри е хубаво да се спомене и броят асистенции на дефанзивния футболист - 35!

За високата си резултатност той признава: „Такъв ми е характерът. Винаги имам желанието да работя и да се развивам, да вървя напред. Да правя живота на съперниците ни труден. Доволен съм, че се получава. Нека не забравяме, че имам и страхотни съотборници, които винаги много помагат.“

На международна сцена защитникът се представя не по-малко впечатляващо. За испанския национален отбор Серхио дебютира на 26 март 2005 г. в контрола с Китай. По това време бранителят е само на 18 години и 361 дни - най-младият футболист, записвал мач за „Ла Роха“. Рекорд, който по-късно е подобрен от Франсеск Фабрегас. С Испания Рамос е световен и двукратен европейски шампион.

Няма как да не се спомене и лошата страна на бранителя. Неговата най-голяма слабост е склонността лесно да си изкарва червени картони. В кариерата си той има общо 21 такива, с което държи и рекорда в Примера. Въпреки това многократно е доказал, че е футболист за големите мачове. Биткаджия, лидер, капитан.

„Ако имаше един шанс, една възможност да постигнеш всичко, което някога си искал... един миг... Ще го уловиш ли или ще го оставиш да ти се изплъзне?“, се пее в една от най-известните песни на рапъра Еминем. Само миг трябва на Серхио Рамос да даде отговор на този въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят