Сестри и лекари на протест в Шумен

Близо 100 медицински сестри и лекари, които ги подкрепят, излязоха в петък на протест пред МБАЛ-Шумен. Сред тях беше и изп. директор на болницата д-р Димитър Костов, който заяви, че застава зад исканията на специалистите по здравни грижи. 400 мед. сестри работят в болницата, 20% от тях са на пенсионна възраст. От началото на февруари заплатите им са качени от 640 на 700 лв., това не е достатъчно, но в момента болницата е в невъзможност да даде повече.

В подкрепа на мед. сестрите се обяви и завеждащият отделението по неврология д-р Ивайло Петрова, който заяви, че е изцяло сбъркан модела на финансиране на областните болници и медиците са принудени да работят за количество. "Ще става по-зле, не се търпи", каза той. Подкрепи го и д-р Стоян Тодоров, който в петък сутринта бил сюрпризиран от напускането на 4 сестри от отделението по ревматология, което оглавява.

Протестиращите сестри са се подписали под декларация, че искат да бъдат премахнати търговските дружества в здравеопазването. Когато става въпрос за здраве, думата търговия не е на място, заявяват сестрите. Те настояват за нормални условия на труд и почивка, защото сегашната ситуация ги тласка към допълнителен труд, а това се отразява на пациентите. Искат и адекватно заплащане. На министерския призив за разговори пък, отговарят, че 20 г. са се наслушали на приказки и толкова време стига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България