СЗО призова: Спрете да политизирате пандемията

Тедрос Гебрейесус, който е етиопец, сподели, че получава смъртни заплахи и е обект на расистки тормоз.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус призова пандемията от коронавируса да не се политизира. Апелът му бе в отговор на отправените от US президента Доналд Тръмп критики към организацията, че е прокитайска и е опитала да подведе САЩ в действията срещу заразата, предаде Би Би Си.

Американският държавен глава освен това се закани страната му да спре финансирането на СЗО, което възлиза на около 15% от общия й бюджет.

„Всички политици трябва да се съсредоточат върху спасяването на своите съграждани. Моля ви, не политизирайте този вирус. Ако не искате да имате още много чували с трупове, тогава недейте да го политизирате”, заяви Гебрейесус.

Той защити действията на СЗО с справяне с пандемията. И отправи три съвета към световните лидери. „Моля за обединение на национално ниво, не използвайте COVID-19 за политически цели”, посъветва шефът на СЗО. Второто нещо, за което апелира, е „честна солидарност на глобално ниво”. И третото - „честно лидерство от САЩ и Китай”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят