СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване.

Това става ясно от последната, 11-а поред, Международна класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г., съобщи АФП. В същия документ пристрастеността към видеоигрите е обявена за психично разстройство, стана ясно вчера.

Новата версия на класификацията ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве.

Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука