СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) възнамерява да поиска от световната общност да отпусне един милиард долара за финансиране на мерки за борба с разпространението на новия коронавирус до края на 2020 г, съобщава Ройтерс.

По-рано генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства активния отговор на световната общност на призива за финансова подкрепа за прилагането на антивирусния план на СЗО. Той каза, че до началото на април вместо 675 милиона долара, необходими за борба с коронавируса, са събрани 677 милиона долара подкрепа "и очакваме неговото продължаване от странана правителствата, частния сектор и международната общност“.

Исканата от СЗО сума ще бъде приблизително един млрд. долара. Според друг източник обаче сумата може да бъде "повече от един милиард долара, вероятно няколко милиарда". Коментар на СЗО по този въпрос все още не е получен.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон обмисля спиране на вноските в бюджета на СЗО. Освен всичко друго, той каза, че всички мерки, предприети от организацията в рамките на борбата с коронавируса, са неправилни. В допълнение Тръмп изрази мнение, че СЗО "винаги е на страната на Китай".

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви в четвъртък, че САЩ възнамеряват да преоценят финансирането на СЗО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят