Сибирски студ сковава страната

Сибирски студ с температури под минус 10 градуса и обилни снеговалежи сковават страната.

Синоптиците предупреждават за чувствително застудяване, което ще усложни обстановката и ще донесе нови 30 см сняг до края на седмицата.

„В четвъртък започва период на чувствително захлаждане. Под влияние на въздушни маси от Централна Европа и циклон у нас валежите ще обхванат цялата страна“, обясни пред „Труд“ Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET.

Студен север-северозападен вятър ще понижи температурите чувствително. Минималните ще бъдат между минус 11 и минус 6, а максималните едва между минус 1 и минус 5 градуса.

На Йордановден валежите от сняг ще са обхванали цялата страна. В събота ще има условия за виелици, преспи и навявания, особено в източните райони. Очаква се 30 см нова снежна покривка и усложнена обстановка, уточни Янков.

Заради сериозните снегове от АПИ съобщиха, че е създадена организация, така че този път ситуацията да бъде посрещната адекватно.

„При тази буря и снегонавявания няма техника и институция, без значение дали е Англия или Германия, която да обезпечи проходимост на този път“, заяви пред „Труд“ бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров по повод снежния капан, в който се оказа Източна България в последните дни.

„Причината за това, което стана на пътя в петък, е, че на новите участъци на магистрала „Тракия” няма дървета встрани и затова стават такива навявания“, обясни Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи, пред Нова тв, след като хиляди българи бяха блокирани на магистралите "Тракия" и "Хемус".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето