Сивият сектор снабдява 50% от училищните лавки в София

Столицата ще има дигитални карти на бизнеса

В половината от училищата и детските градини в София сивия сектор е доставчик на хляб и закуски. Освен, че зад изделията не стои легалния бизнес, те нямат и качество, заяви пред „Труд“ Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя твърди, че в 50% от детските заведения в столицата се ядат закуски, които не отговарят на стандартите на организацията. Проблемът ще бъде обсъден на среща на Кукушева със столичният кмет Йорданка Фандъкова, когато тя ще чуе конкретните предложения на асоциацията. Кметът изяви такава готовност вчера по време на дискусия с бизнеса.

По думите на Кукушева, има неосъществен контрол на място. „След като договорите се сключват от районните кметове, мисля че не е трудно да се проконтролира какви са доставчиците, дали те отговарят на изискванията, заедно с държавните контролни органи“, обясни Фандъкова.

Тя съобщи и че София ще разполага с дигитални карти на бизнеса в града. Едната ще бъде индустриална и ще показва какви производства има в столицата и как са разпределени по кварталите. Другата ще показва къде е съсредоточена работната ръка.

Директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева заяви по време на дискусията, че за да се намали административната тежест се променят 60% от услугите на Министерството на икономиката. Ще отпаднат услуги, ще се искат по-малко документи, ще има намаляване на такси и съкращаване на срокове. Предложени са промени в 113 административни услуги, като от тях 67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне.

 

ИТ сектора набира скорост в столицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че в икономиката на София през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в ИТ сектора. Тя цитира данни на Института за пазарна икономика, според които столицата е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. "София е с най-ниска безработица и в същото време привлича най-много от образованата част от населението на страната. Заетостта в столицата е най-висока в сравнение с другите области в страната“, каза кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България