Сидеров иска парламентарна комисия да изчисти името на Левски

Снимка: Архив

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за съдебния процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление. Това обяви Сидеров пред симпатизанти на партията край паметника на Апостола на свободата в София.

"Специалната отоманска комисия, в която участват и българи за съжаление, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно-единствено свидетелство на неграмотен човек - някой си Вутьо, че Левски е убил слугата Стойчо", посочи лидерът на "Атака". Левски всъщност е осъден за криминално престъпление по чл. 174 от тогавашния турски наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция, отбеляза той.

Сидеров отбеляза, че вече е установено документално, че убийството на слугата Стойчо в Ловеч не е извършено от Левски. "Има достатъчно документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия", посочи той.

"Искаме да се преразгледа този процес, Левски да бъде оневинен, че е убиец, защото, ако си спомняте, когато се искаше канонизирането му, от църквата имаше контрааргумент, че той е извършил убийство", заяви лидерът на "Атака". По думите му това петно, лепнато върху паметта на Левски, трябва да бъде изчистено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика