Сизър Милан - Американската мечта

Сизър Милан пристигна в България, за да демонстрира философията, която го направи най-известния треньор на кучета в света със състояние над 20 млн. долара. Мисията на световноизвестния американски дресьор е да обучава хората как да разбират нуждите на домашните си любимци и така да коригират поведението им. Твърди, че митовете за най-добрия приятел на човека идват от невежество и страх, защото всяко куче знае как да бъде добро. Затова и ние, хората, трябва да се научим да подхранваме този техен стремеж.

След девет сезона на поредицата „Говорещият с кучета“ по National Geographic привържениците му са многобройни. Има обаче и такива, които оспорват методите му, докато той обикаля света с шоуто си, което тази вечер ще се състои в София.

Сизър Милан е роден в мексиканския град Кулиакан през 1969 г. Заслуга за любовта му към животните, която по-късно превръща в професия, има дядо му, който го учи да уважава и да обича природата.

Само на 13 години Сизър решава, че някой ден ще стане най-добрият треньор на кучета в света. Няколко години по-късно емигрира заедно със семейството си в САЩ. След като преминават нелегално границата, те се установяват в Санта Клара, щата Калифорния.

Тогава 20-годишният мексиканец не знае нито дума английски и живее на улицата. Опитва работа на много места, едно от които е фризьорски салон за кучета, откъдето тръгва славата му на човек, който може да се оправи с всяко проблемно животно.

Билетът му, за да сбъдне американската мечта, обаче се оказва съпругата на известния актьор Уил Смит - актрисата и продуцент Джейда Пинкет-Смит. Сизър обучава кучето им Съки и така се сприятелява със семейството. Споделя с тях, че иска да направи телевизионно шоу, а Джейда го взима под крилото си, казва му, че първо ще трябва да научи английски, и му намира учител.

Междувременно през 2002 г. той създава Център за рехабилитация на кучета в Лос Анджелис, който съществува и до днес и се разпростира на 174 декара. Две години по-късно - през 2004 г., тръгва телевизионно риалити шоу “Говорещият с кучета” по National Geographic, което изстрелва Сизър на върха. Предаването бързо набира популярност и се превръща в едно от най-гледаните в САЩ.

След последния сезон през 2012 г. звездният треньор започва ново риалити шоу, наречено “Водачът на глутницата” (Leader of the Pack), в което се опитва да спаси изоставени в приюти кучета, като им намери възможно най-подходящото за тях семейство и най-уверените водачи.

Междувременно издава книги, списания и обикаля света с шоуто си. Към днешна дата състоянието на Сизър се оценява на над 20 милиона долара. Добро постижение за човек, спал на улицата в началото на 90-те години, твърдят привържениците му. Сред клиентите на Говорещия с кучета са десетки звезди, имали нужда от помощта му за домашните си любимци - Чарлийз Терон, Вин Дизел, Опра Унфри, Салма Хайек, Дженифър Анистън, Хю Хефнър.

Звездният му статус му спечелва и доста врагове. Срещу него се изправят хора, които не са съгласни със силовите му методи и смятат, че философията за лидерството в глутницата и вълчата природа на кучетата са мит.

В същото време Сизър твърди, че всички четириноги са едни и същи. Смята за своя мисия да помага на хората да разберат, че животните им искат да са щастливи и това зависи от стопаните.

Милан поставя на първо място покриването и балансирането на основните нужди на кучето чрез упражнения, дисциплина и любов. Ако собственикът дава възможност на любимеца си да изразходва своята енергия чрез подходящи упражнения или да я насочва в подходяща за него работа, ако го научи да следва ясни правила и да изпълнява изискванията, тогава той може да му даде своята любов, убеден е Говорещия с кучета. Твърде често обаче нещата са в обърнати - стопаните дават много внимание, нежност и храна и не изискват нищо в замяна, което поражда проблемите, с които Сизър се заема.

 

Депресия на върха на славата

Въпреки феноменалните успехи личният живот на Сизър невинаги върви гладко. През 2010 г. умира любимото му куче, а съпругата му, от която има две деца, подава молба за развод. Тогава Говорещия с кучета изпада в депресия, а отчаянието от загубите е толкова голямо, че той посяга на живота си.

За това как се е справил с този момент от живота си той пише в новата си книга “Уроците на глутницата”. Казва, че кучетата са му помогнали и са променили живота му. В момента е щастливо сгоден за дългогодишната си приятелка Джахира Дар.

 

За него

Помогна ми да стана балансирана

Със Сизър се запознахме, докато се грижех за два ротвайлера на наши общи приятели. Веднага бях привлечена от неговата енергия и от начина, по който се справя с кучетата. Това ме накара да му се доверя. Той ме научи да обичам природата и ми помогна да стана по-балансирана и да открия женствената си страна. Смятам, че дружбата ми с него е една от причините за успешната ми дългогодишна връзка със съпруга ми Уил Смит.

Джейда Пинкет-Смит, американска актриса и певица

 

Той не знаеше как да обича хора

На Сизър му беше изключително трудно да ме обикне заради миналото му. Той беше израснал в среда, където жените са поставяни на последно място. Просто не знаеше как да обича друго човешко същество. Аз обаче се влюбих в него от момента, в който го видях. Бях на 17 години, но бях сигурна, че Сизър е правилният мъж за мен.

Илюжън Уилсън, бившата съпруга на Сизър Милан

 

Не премълчава нищо

Много рядко човек с толкова голяма популярност е готов да се разкрие и да сподели изцяло проблемите си и всички трудности по пътя към успеха и щастието. Именно това направи Сизър със своето биографично предаване преди години и продължава да го прави до този момент. Той е изключително искрен човек и никога не премълчава нищо. Смятам, че именно заради това зрителите се чувстват близки с него.

Джеф Даниелс, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на Nat Geo Wild

 

Методите му за възпитаване на кучетата са неприемливи

Сизър Милан наказва кучета и им посяга. Виждал съм го да удря четириноги в гърлото, само и само да го накара да се държи прилично. Освен това в практиките си използва варварски методи като електрошокови каишки и колани с шипове, с които наранява животните. Това за повечето хора като мен е напълно неприемлив начин за възпитаване на кучета.

Алън Тичмарш, британски тв водещ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети