Сийка Милева: Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и частен съдебен изпълнител участвали в схемата за имотни измами

Снимка: Архив

Групата прехвърляла имоти от починали лица

Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и частен съдебен изпълнител са участвали в схема с имотни измами. Групата е действала на територията на София от 5 години. Това стана ясно на брифинг, който беше даден по повод мащабната акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност” тази сутрин срещу фалшифициране на документи и имотни измами.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, обясни, че разследването започнало след сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която е имала няколко апетитни имота в София.

„Така нареченият младоженец с помощта на служител от ЕСГРАОН е манипулирал системата, така че починалата жена и за момента да е жива за държавните институции”, обясни Милева.

Тя даде подробности как е действала групата. „Служителите на МВР издирвали данни за самотни възрастни хора, без наследници. Когато имали наследници, служителите от ЕСГРАОН ги заличавали. Когато лицето почине, служител на ЕСГРАОН издавал неистинско удостоверение за сключен граждански брак на член на организираната престъпна група. По този начин той ставал наследник на имотите му. Установени са случаи, в които изтегляли и всички налични сметки на починалите лица”, обясни Милева.

До този момент са установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали лица.

Ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров обясни, че спецакцията е проведена в момента, в който част от лица са се опитали да изтеглят 600 000 лева от сметката на починала жена. Те са били с фалшиви документи, а едното от лицата е било дегизирано като починалата жена.

„Насочили се и към един доста атрактивен имот, който се намира на бул. „Витоша”, обясни Димитров.

Задържани са 8 лица за 24 часа, предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право