Силата на проклятието

Има предмети, които е по-добре да не докосвате

Специалисти по аномални явления обясняват необичайните свойства на някои предмети с присъствието в тях на силно негативен информационен заряд. Най-често той се предава от хората – несъзнателно или умишлено. В такива случаи казват, че предметът е прокълнат или урочасан. Така се пораждат множество поверия, свързани с намерени вещи. Не се препоръчва например да се вземат намерени дребни пари, кръстчета, пръстени. Негативната енергия може да бъде получена от предмети, подарени ни от хора, които са ни неприятни.

Изглежда невероятно, но едно от най-мощните проклятия в историята на окултизма е наложено от седемгодишно дете! През 1973 г. художникът Джовани Браголини рисува портрет на собствения си син и за да създаде емоционална картина, решава да разплаче детето. То обаче не иска и Джовани започва да пали клечки кибрит пред лицето му и да го заплашва. Скоро, обладано от смесени чувства на страх и злоба, разплаканото момченце изкрещява на баща си: „Дано изгориш!”.

Месец по-късно момченцето умира от пневмония, а след известно време в къщата на Браголини избухва пожар, в който загива художникът и почти всичките му произведения освен въпросната картина. Има множество свидетелства, че картината е незапалима. Така например през септември 1985 г. в британския вестник The Sun е публикувано писмо, в което семейство твърди, че страшният пожар, унищожил целият им дом и имуществото им, по някакви странни причини не е засегнал репродукцията на картината „Плачещото момченце”, която висяла в гостната.

Обладани от бесове

Окултистите посочват още един начин, по който бесовете могат да попаднат в предметите. Предполага се, че обладаните от бесове хора са много повече, отколкото се смята. Причината е, че повечето отвъдни същности не проявяват външно своето присъствие у човека. Само че характерът на обсебения става противен, налягат го болести и неудачи или обратното –случват му се прекалено хубави неща, но в край на сметка късметът му обръща гръб и всичко завършва с катастрофа.

При автомобилна катастрофа бесът от човека може да премине в автомобила. Има множество описани случаи, когато след гибелта на своя собственик колата започва да проявява аномална агресивност, убивайки и осакатявайки хора.

Към автомобилите-убийци се отнася например колата на ерцхерцог Фердинанд, убит по време на пътуването си до Сараево през 1914 г. (което става повод за началото на Първата световна война), както и спортният автомобил на знаменития американски актьор Джеймс Дийн, загинал в катастрофа през 1955 г. Всеки, който някога е имал някакво отношение към тези коли, е преследван от зла съдба.

Във Франция мрачна известност получава старинно огледало с разкошна резбована рамка от червено дърво, създадено през 1743 г. в работилницата на Луи Арпо. За него си спомнят през 2006 г., когато антиквари се обръщат към журналисти с молба да предупредят любителите на старинни вещи да се въздържат от покупката му, тъй като е опасно за живота. Собствениците на огледалото и мнозина, които са се оглеждали в него, загиват от кръвоизлив в мозъка. Броят на жертвите на прокълнатото огледало е десетки.

Парапсихолозите обясняват този феномен с особената смъртоносна енергетика на лъчите, отразяващи се от огледалото. Според друго мнение то е обладано от бяс, което се потвърждава от случай от 1768 г., когато то изведнъж „проговаря” с фалцет.

Столът на Бъзби

Тази история за проклятие, тегнещо над обикновен дървен стол, идва от Англия. Има няколко версии, но всички са свързани с името на престъпник живял XVII век в малкото градче Крикби - Томас Бъзби. Според легендата, запазила се до наши дни, той бил влюбен в дъщерята на друг престъпник и негов враг Даниел Оти. За да бъде с любимата си, Бъзби убил Оти и бил осъден на смърт. Преди екзекуцията властите изпълнили последното желание на Бъзби - да пие алкохол в местния пъб. Престъпникът няколко часа седял на стола, а когато станал, казал, че онзи, който заеме това място, ще бъде сполетян от нещастие. Според друга легенда Томас Бъзби пак бил престъпник, а Даниел Оти бил негов пастрок. Бъзби убил Оти, когато последният седял на любимия си стол. Според местните жители безобидната мебел веднага станала прокълната. Понастоящем столът на Бъзби се намира в музея на град Крикби. Окачен е за тавана, за да не може никой от туристите да седне на него.

Мистериозна смъртна епидемия

Старинните предмети, особено тези с неизвестен произход, често крият в себе си свръхестествени сили. Поради естеството на своята работа с тях боравят предимно антиквари. При тях често попадат предмети с тъмно минало, преживели революции, войни, кървави престъпления, семейни трагедии, използвани за спиритични сеанси и магически обреди.

През 1991 – 1995 г. медиите описват случай на загадъчно умопобъркване и необясними скоропостижни смъртни случаи на хора, занимаващи се с антики. В този период загиват над 50 антиквари и колекционери и около 20 изгубват ума си. Неутешителният изводът се налага от само себе си: не се свързвайте със съмнителни предмети и вещи с неясен произход. Пазете в дома си само познати, наследени антики, които да ви носят радост и хармонично да се вписват в обстановката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл