Силвия Дънекова: Бях на прага да полудея

В 22 ч бразилско време  (в 6 сутринта българско в петък) в в мисията ни в олимпийското село от ВАДА изпратиха мейл, с който обявиха за положителна и Б пробата на лекоатлетката Силвия Дънекова. На състезателката ни на 3000 метра с препятствия по регламент беше отнета акредитацията за Рио 2016 и тя получи 24-часов срок да напусне селото. След официалното съобщение българката  отговори на въпроси на трима от акредитираните за игрите български журналисти.

- Силвия, какъв е твоя първи коментар за спирането на правата ти в Рио?

- Аз съм състезател, който много добре познава правилата на ВАДА, и никога не бих си позволила да вляза в олимпийското село в Рио дори и да имам нищожни съмнения, че съм замърсена с какъвто и да било медикамент. Имах известен конфликт с ВАДА преди 45 дни и мисля, че сега ми показват кой е по-силен.

- Какво имаш предвид?

- На няколко състезания, на които участвах се получаваше така, че нямаше жребии кой да бъде проверен, каквато е практиката. А всичко бе дирижирано и се посочваха от тях конкретни атлети. Така се стигна до момента, в когато им го написах в писмен вид като коментар и упрек. Стигна се обаче и до момент, в който бялата мафия решава кой ще стартира и кой ще си тръгне. Шокира ме фактът, че за мен, която дори не им застрашавам медалите, харчат такива пари, за да ме елиминират. Пробите за газ анализ са ограничени и ужасно скъпи, а мен ми въртят вече шеста проба там. И още няма резултат от Б пробата на урината.  Газ пробата е машина, която ти изследва кръвта и урината и ти изкарва метаболитни продукти от години назад. Лошото е, че ние нямаме специалисти, които да разчитат такива диаграми, и те го знаят много добре

- Как се разви цялата ситуация с пробите от пристигането ти в Рио?

- На 30 юли ми направиха тест и той бе отрицателен. На първи август ми взеха втора проба. Първата урина ми бе с ниско PH - 0,04 и трябваше да хапна нещо, за да сгъстя урината. Ям от тяхната храна и давам пак урина, която е вече с PH 0,07. Взимат ми и кръв. Едната от тези две урини излиза отрицателна, а за другата казват, че има съмнения за метаболитни продукти, наподобяваши ЕРО. Поредният парадокс е, че ми показват една и съща диаграма на урината и кръвта. Което е невъзможно. Другото несъответствие -  когато отивам да въртим проба Б ,те ми дават урина с РН 0,09. Обясняват ми, че машините им не са калибровани. След като не са им калибровани, защо трябваше да давам урина два пъти? Да, въпрос без отговор!

- Как може да се реагира на това?

- Няма как да се боря срещу тях, защото те са мафия в бели престилки. Създали са лаборатория за стотици милиони, а дори нямат топла вода. Но да не се заблуждаваме. Както казват - те работят за нашето здраве. Нищо че хигиенните условия тук в Рио са под всякакъв коментар.

- Какво имаш предвид?

- Единствено се краде, друго не се прави в селото. От 26 юли не са ни сменяли чаршафите и кърпите в апартамента. Храната е под всякаква критика, но... ВАДА са в наша полза и в наш интерес. Няма как да съм взела нещо, с което да се компрометирам, и вие го знаете много добре. Аз не решавам какво да взимам и какво да не взимам. На мен докторът ми дава само витамини, които са проверени.

- Някога представяла ли си си, че ще дадеш положителна проба, и то на олимпиада?

- Когато пристигнах, в Рио си казах: „Е, вече никой не може да ме спре.“ Но ето че  съдбата си направи лоша шега с мен. Никой не идва на олимпиада, за да си представя, че ще го хванат, нали? Обикновено трудното е, докато дойдеш. Но те измислиха нови методи за по-бедни и малки страни като нас. И действат.

- Как реагира, когато разбра, че пробата ти е положителна?

- В първия момент си помислих, че е шега. Даже се изсмях. После поисках да се хвърля от 16-ия етаж. После се надявах да е една огромна грешка и си мислех, че след това ще ми се извинят. Впоследствие започна едно дълго плакане, докато почти не бях на прага да полудея. След това дойде моментът, в който си казах, че животът не свършва с това. И сега се опитвам да се съхраня психически в дългосрочен план.

- Ако бъдеш наказана за 4 години, каквато е практиката, какво ще правиш след Рио?

- Първо искам да се прибера, защото тук не мога да мисля трезво върху ситуацията. И когато всичко улегне в мен самата, ще мисля как да си подредя живота.

- Според теб има ли някаква нагласа срещу атлетите от Източна Европа след допинг скандала с руските лекоатлети?

- Ако аз не съм доказателство за това, здраве му кажи. Днес, когато излязоха руснаците на басейна, цялата публика започна да ги освирква. А публиката е преди всичко Америка. Това не е олимпизъм и олимпийски игри. Това е англоезичен свят, който иска да докаже, че е супернация. А нали всички сме равни? Елате в селото и вижте обзавеждането на големите и богати страни, и вижте къде живее Източна Европа.

- Тогава какво е бъдещето на спорта според теб?

- Не се оправдавам. Аз съм вече извън играта и може би трябва да им благодаря, че се прибирам, преди да са ме ограбили, отвлекли или застреляли. Бъдещето е в техните ръце и за техните състезатели. За жалост. И естествено на мен никой няма да ми върне състезанието, което вече загубих, и труда, който отиде на вятъра.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт