Силно земетресение на Закинтос, училища и учреждения остават затворени

Тежка нощ за жителите на остров Закинтос след силното земетресение с магнитуд 6.8 , което разлюля острова. Последваха още четири вторични земетръса с магнитут от 5,4, два с 4,8 и един 4,9 и всички с еднакъв епицентър. Земетресението е усетено още в Албания, в Македония, Италия и дори в Малта.

Засега няма информация за пострадали хора. Днес училищата и всички държавни учреждения ще останат затворени на острова. Пристанището на острова се разцепи на две. На Закинтос в момента няма ток, изпочупени са много прозорци, по къщите има пукнатини, паднали комини. Частично се е срутил построеният през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия.

Властите призовават хората за спокойствие. През деня ще стане ясно какви са щетите като цяло.

Земетресението бе регистрирано на 38 километра югозападно от остров Закинтос и на 277 километра западно от Атина на дълбочина от 10 километра.

Обявена е заплаха за цунами в Средиземно море, съобщиха от Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. "Регистрирани са изменения на равнището на водата в морето, потвърждава се заплаха от цунами", се казва в съобщение на центъра в Туитър.

Според гръцки сеизмолози очаква се нов трус в ранните часове на деня.

Властите призовават за спокойствие.

Българските граждани на острова да се обръщат за помощ и сигнализират в българското посолство в Атина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа