Символични глоби за рискови скиори

Ако се докаже, че предизвикват лавини, могат само да бъдат санкционирани с 50 лева

Често намерените сноубордисти нямат застраховки

Няма как да бъдат санкционирани скиорите или сноубордистите, които карат извън очертанията на зоните, въпреки предупрежденията от лавинна опасност. Според правилата ако се докаже, че тъй наречените фрирайдъри съзнателно предизвикват лавини, те може да бъдат единствено глобени по 50 лева от дирекцията на НП „Пирин“, например. Но всички скиори прибягват до тарикатски номера и винаги казват, че са се загубили или заблудили и затова са излезли извън очертанията.

Това разказаха пред „Труд“ спасители, които често рискуват живота си, за да вадят закъсали адреналинови скиори от опасни места в Пирин планина. Когато акцията приключи, редовно се оказва, че спасените нямат застраховки, а именно от тях се покриват разходите на спасителите.

В това отношение в курорта Банско най-нередовни със застраховките са туристите от Македония и Гърция. Тогава разходите си остават за сметка на бюджета на спасителните служби. Това коментираха спасители по повод провелите се няколко акции в Пирин планина за спасяването на скиори, които въпреки сериозните предупреждения, че е опасно, навлизат в опасните Демянишки улеи. Мечтата на фрирайдърите била да отцепят лавина и да я яхнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България