Символът на Брюксел Манекен Пис бе облечен в българска народна носия 

"Голямото хоро на Гран плас спечели своето място в културния афиш на Белгия. В знак на подкрепа към българската общност Община Брюксел облече в традиционни български одежди един от основните символи на града – Манекен пис", заяви българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.

manneken-pis-01В неделя, 23 април 2017 г., Голямото българско хоро се изви за пети пореден път на централния площад в Брюксел, като Ева Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия (2014 – 2016 г.).

Тази година събитието се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. След приключване на танцовата програма символът на Брюксел – Манекен Пис ("Пикаeщото момченце" в превод от фламандски или "Малкият Жулиан" от френски), бе облечен в българска фолклорна носия.

Стотици българи от Белгия и близките градове на Германия и Холандия, както и гостите на града, се включиха в традиционното българско хоро. Ансамбъл "Златна Тракия" и Народен оркестър Хасково бяха сред основните атракции на Гран плас.

Присъстващи на хорото и туристи правеха снимки и видеа с българските участници, задаваха въпроси за носиите, инструментите и България. "Толкова много слънце, усмихнати и въодушевени хора, позитивна енергия и неуморни танцьори и музиканти – перфектната рецепта за едно запомнящо се преживяване. Радвам се, че успяхме да продължим традицията", заяви българският евродепутат Ева Майдел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа