Симеон Райков: Дано холандците нямат ден

 

От началото на годината Симеон Райков е част от холандския футбол. "Рода" взе крилото на "Локомотив (Пд)", а дебютът му бе повече от мечтан - в мач срещу четирикратния еврошампион "Аякс". Носителят на купата и суперкупата на България с "Черно море" се съгласи да говори пред "Труд" за предстоящата световна квалификация България - Холандия.

- Казват, че човек като печели, не знае колко губи, но във вашия случай е точно обратното. Имаше няколко неуспешни опита за трансфер в чужбина, за да се стигне до подписа с „Рода“- отбор от елита на едно от топ първенствата в Европа. Като че ли за всичко си има точното време и място?

- Няколко пъти в моята кариера имаше интерес от чуждестранни клубове, но винаги се случваше нещо, заради което не се получаваше. Явно наистина си има време и място за всичко. До трансфера ми в "Рода" се стигна след случайна среща с бразилския защитник Ели Маркес, който ме запозна с моите агенти. Винаги ще му бъда благодарен.

- Как се чувствате в Холандия след първите месеци? Свиквате ли с обстановката и кое е най-трудното нещо, с което още се борите?

- Всичко е нормално. Трябваше ми известно време да се приспособя към техния начин на тренировки и игра. С всеки изминал ден обаче се чувствам все по-подготвен.

raykov

- Възможен ли е по-добър дебют от мач срещу„Аякс“? Как се чувствахте срещу такъв европейски гранд, след като само няколко месеца по-рано бяхте играли в Първа професинална лига срещу далеч по-скромни тимове?

- Почувствах атмосферата. Вярно, играх само 5-6 минути, но няма как да не го усетиш. "Рода" е отбор с много привърженици. На всеки наш мач стадионът е препълнен. Подкрепата на феновете е страхотна. За съжаление в България все по-малко футболистите можем да усетим подобни неща.

- Знаете ли, че сте едва шестият българин, който е играл в холандския елит? Носи ли това по-специално чувство?

- В интерес на истината не знаех. За мен фактът, че съм част от холандския футбол, вече е нещо специално за мен.

- Предстои мач на националния отбор на България с Холандия. Говорихте ли си със съотборниците по темата?

- Нищо не сме си казали за този мач. Единствените ни теми са предстоящите мачове с "Рода".

- Какво е отношението на съотборниците ви, а и на холандците като цяло към българския футбол?

- Не мога да се оплача от нищо. Приеха ме от самото начало и направиха всичко възможно да се приспособя бързо. Искат да свикна с Холандия не само като футбол, но и като начин на живот. "Рода" е едно семейство и всички членове са еднакво важни.

- А не им ли е странно, че български футболист от елита на Холандия не е получил повиквателна за националния на България?

- Защо да е странно? Всичко е наред. Никой не ме е търсил. Не мога да коментирам защо.

- Има ли холандска слабост, която националите могат да използват в събота вечер?

- Аз желая България да победи. Резултатът не е ясен, докато мачът не свърши. Желая късмет на момчетата и дано холандците нямат ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ