Симеон Сакскобургготски: Популярността ми сигурно щеше да е по-висока, ако не бях влязъл в политиката

Снимка: БТВ

Трябваше да поема пътя на политиката, защото виждах че няма друг изход. Сигурно популярността ми щеше да бъде по-висока, ако бях останал извън нея. Това заяви Симеон Сакскобургготски по БТВ.

Относно решението си да се включи в българската политика, той сподели: "Това беше най-тежкото решение защото съм бил възпитаван цял живот обратното – че царят не е политик и че царят не бива да взима страна. Но условията бяха такива и след толкова години, полагайки толкова усилия да служа, да направя нещо за страната, видях че момента беше дошъл".

Според Царя трудно може да се намери точен отговор на въпроса дали монархията щеше да бъде по-добро решение за България след края на комунизма.

"Тук 50 години не се споменаваше монархията или само абсурдният "монархофашизъм" и подобни нелепости. Как може да очакваш че изведнъж хората ще кажат: "А, да, ура! Чудесна алтернатива! А моята теория, която не е лична, разбира се, е, че в историята е имало всякакви режими, от преди 4000 години. Нито единият е по-модерен, нито по-отживелица от другия", добави той.

Сакскобургготски каза още, че срещите му с Иван Костов през 2001 г., непосредствено преди изборите, не са били тайни. "Аз просто го посетих. Разбира се, аз винаги съм предпочитал срещите ми да са на 4 очи, защото така човек може да си каже всичко по един откровен и в същото време дискретен начин", обясни той.

Относно разговорите си с бившия премиер, който е отказал общо управление след изборите, Царят разкри: "Той просто каза че му трябва още един пълен мандат, което е негово право".

На въпрос дали съжалява, че е дал път на някои от хората, които след това не са оправдали доверието му, Сакскобургготски отговори: "Аз не познавам много от тях. Защото аз пристигнах тука колкото съм наблюдавал, колкото срещи да съм провел от 89-та до 96-та, но пак човек трябва да е живял тука, за да усети или опознае всеки съвсем във всичките измерения. ...А за предаден, знаете ли, това е пак за сметка на човека го казвам. Аз нямам някое черно тефтерче в което пиша "този е предател, този е такъв". Аз гледам напред".

Засега създателят на НДСВ няма намерение да се завръща отново в политиката. "На тази възраст вече наистина мисля, че съм далеч над годините и възраст за пенсия, та да имам подобни желания", сподели той.

Симеон Сакскобургготски каза също, че е имал 3 срещи с Владимир Путин, който го е впечатлил познанията си по всяка тема. "И е човек, който управлява страна като Русия, свалям му шапка", посочи той и добави, че санкциите срещу Русия са донякъде автогол за Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика