Симеон Сакскобургготски: Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева не вещае някакъв грандиозен успех

Симеон Сакскобургготски

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева не вещае някаъв грандиозен успех, а дори напротив. Това каза в Симитли бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски, предаде "Фокус".

Той посочи, че в дългогодишния си опит нито в България, нито в чужбина е виждал подобна ситуация, в която изведнъж се сменя кандидата насред надпреварата.

„Ние си имахме кандидат и е логично, защото г-жа Бокова се е справила с два успешни мандата в толкова престижен организъм, като ЮНЕСКО. Това от своя страна говори, че тя е част от Обединените нации (ООН). Изведнъж да се дават така разнопосочни сигнали не е добре. Преди година и нещо проведох срещи с много страни, но две от тях ме впечатлиха, защото бяха с представители на страни, които имат право на вето в съвета по сигурност и много учтиво ми казаха нещо, което мен ме заболя - Ако вие българите сами не може да се договорите да имате единна кандидатура и въобще нямате яснота по темата, тогава как ще искате ние да ви помогнем“, каза още Симеон Сакскобургготски.

Той посочи, че не би нарекъл случилото се българска грешка, защото така се обобщават много неща. „Но откровено казано съжалявам много затова решение. Относно това какво да очакваме от тук насетне то смятам, че трябва да се попитат затова и останалите отговорни по темата. За съжаление пак ще кажа, че поне за момента това решение не ми изглежда добро и трябва да се запозная с абсолютно всички подробности за да се изкажа по-категорично, но определено не съм оптимист, защото съчетанието, което се получи с длъжността на Ирина Бокова и нейните качества можеше да ни дадат надежда, че може да спечелим. Представете си за България каква чест и колко можеше да бъде позитивно“, коментира още Цар Симеон II.

Той добави, че в крайна сметка, ако изборът на завърши положително за България, ще трябва някой в страната ни да отговаря за случилото се. „Аз съм бил премиер и в България знам, че има хора, които са готови да отговарят. Иначе самата публика ще си го каже“, добави той.

На въпрос свързан с това, защо ПП ГЕРБ все още не обявила кандидата си за президент, Сакскобургготски заяви, че това са общоприети неща в политиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика