Симетрия води до дислексия (ИНФОГРАФИКА)

Разковничето се крие в миниатюрни фоторецептори, които при хората с трудности при четенето са еднакви в двете очи

Френски учени обявиха, че са открили потенциална физиологична причина за дислексията, която изглежда може да бъде отстранена.

Според тях разковничето се крие в миниатюрни фоторецептори (разположени в диаметър 0,1-0,15 мм) в човешкото око.

Дислексията е нарушение, при което хората имат трудности в четенето и разбиране на прочетеното. От него страда всеки десети човек или около 700 млн. души.

При хората с това разтройство клетките в тези фоторецептори са подредени по еднакъв начин в двете очи. Тази симетрия може би обърква мозъка, тъй като създава две “огледални” изображения и той среща трудности в избора на едното от тях, пишат авторите в сп. “Пръсийдингс ъф дъ Роял съсайъти Би (биология)”.

15-100

При хората без дислексия, тези рецептори имат различна форма в двете очи - асиметрични са. Това позволява сигналът от доминантното око “да вземе надмощие” и да създаде едно изображение в мозъка.

Проучването предлага и сравнително прост метод за диагностика на дислексията - чрез оглед на очите. И нещо повече - откриването на закъснение (около 10 хилядни от секундата) между първичния образ и огледалното изображение в отделните полукълба на мозъка позволил да се разработи метод за изтриване на огледалното изображение, което обърква хората с дислексия.

Това става с използването на светодиодна лампа, която премигва толкова бързо, че е недоловимо за човешкото око, но елиминира едно от изображенията, така че хората с дислексия могат да четат без проблеми.

При експериментите, в което били включени 30 студенти със и без това нарушение, имащите дислексия я нарекли “вълшебната лампа”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве