Синагога става културен център

Един от най-изящните в миналото молитвени храмове във Варна - Сефарадската синагога, ще бъде спасен от пълна разруха и ще се превърне в Център за културни и образователни дейности, съобщиха от Регионалната организация на евреите "Шалом".

Синагогата е сред 138-те стари градски сгради - паметници на културата, които се нуждаят от аварийно укрепване, за да не се срутят. Зданието ще бъде реставрирано в автентичния си вид - в мавритански стил, с отделни готически елементи и богати орнаменти по фасадата.

sinagoga1Така една от големите сефарадски синагоги в Европа ще заживее нов живот в сърцето на бъдещия арт квартал на Варна "Таляна", надяват се от "Шалом". Оттам припомнят, че синагогата и Къщата на равина са строени през 1890 г. със средства на еврейската общност.

През 60-те години на миналия век тя е принудена да дари имотите си на държавата. Така молитвеният дом първо е превърнат в склад за зърно, а после - в зала за боксови тренировки. Върнат е на "Шалом" в окаяно състояние - без покрив, обрасъл в буйна растителност и без Къщата на равина. От десетилетия тя се ползва от Щаба на ВМС и военното министерство отказва да я освободи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България