Синдикалисти предупреждават, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2” е пред фалит

До месеци ТЕЦ „Марица изток 2” ще изпадне в несъстоятелност, ако не се предприемат спешни мерки, заяви на пресконференция в Стара Загора председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров. Синдикатите настояват за промени в Закона за енергетиката с цел разходите, която държавната централа прави за критична инфраструктура, да ѝ бъдат признати.

Другата стъпка е да бъде увеличен капиталът на дружеството. В момента 30% от служителите в ТЕЦ „Марица изток 2” са в принудителен годишен отпуск, защото обемът на работа е силно намален. Топлоелектрическата централа е с мощност от 1620 МW, а сега са натоварени само 360 МW, съобщи председателят на КНСБ в централата Деян Дяков. Това от своя страна се отразява на добива на въглища от „Мини Марица-изток”, защото намаляват количествата, които дружеството продава на ТЕЦ „Марица изток 2”, каза председателят Синдикалната организация на КНСБ Наско Митев.

Непосредствено след пресконференцията служители на ТЕЦ „Марица изток 2” и „Мини Марица-изток” се събраха на мирен протест пред комплекс „Верея” в Стара Загора, където в този час започваше енергиен форум на тема „Чиста енергия”. В него участва зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Пред журналисти той заяви, че няма да се допусне фалит на държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2”.

„Държавата е подала необходимите документи в Европейската комисия за увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2” и очакваме в средата на годината това да бъде потвърдено. За месец януари централата отчете печалба от 10 млн. лева, което е допълнителен сигнал към нашите партньори в Европейския съюз, че е намерен устойчив модел на работа” – каза Жечо Станков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България