Синдиците на КТБ водят 1100 дела срещу длъжници

Синдиците на КТБ водят 1100 дела срещу длъжници, съобщиха Ангел Донов и Кристи Маринова. Към януари 2017 г. са образувани изпълнителни производства за 2,5 млрд. лева, производства по несъстоятелност – за над 3,9 млрд. лв., оспорват се прихващания за 474 млн. лв.

Синдиците напомнят, че беше публикуван пълен списък на некоректните длъжници на КТБ, които не са върнали кредити за над 6 млрд. лева.

„Голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за “транспортиране” на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев”, посочват синдиците.

С най-големи задължения са фирмата ТЦ-ИМЕ АД, която дължи 181,27 млн. лева, и “Глас индъстри” АД – със 177 млн. лв. Мажоритарен акционер в първата е чуждестранното дружество EFV International Financial Ventures Ltd., което се свързва с името на Цветан Василев. “Глас индъстри” пък е компанията, чрез която банкерът купи фабрика за стъкло в Парачин, Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България