Синият кит идва във Варна

Макетът на кита

Да влезеш в корема на кита – това невероятно изпитание се предлага на варненци през февруари, когато в морския град ще гостува макет - интерактивна инсталация на най-големия морски бозайник по проекта „Полезната риба“ на природозащитната организация WWF България.

Макетът на синия кит с дължина 6 м и височина 3.50 м е създаден за Световното изложение EXPO 2015, което беше посветено на изхранването на планетата, и първо е показан в Милано, след това пътува до Барселона, а по-късно и до Лисабон в най-големия аквариум в Европа. В България пристига в края на миналата година, първо в София, а сега във Варна- в най-големия търговски център на града.

В кита са вградени монитори, които позволяват на посетителите да се почувстват като на морското дъно – да видят чудния свят на рибите, и да изгледат любопитни образователни клипчета. Тези инфо материали са част от проекта „Полезната риба“ на WWF и целта им е да променят отношението ни към морските дарове, които слагаме на трапезата.

Има и специален наръчник, наречен Рибен буквар 2.0. Печатното издание е в джобен формат, но има и електронен вариант. Входът за кита е безплатен, както и инфо материалите за света на рибите.

Проектът "Полезната риба" насърчава всеки потребител да осъзнае значимостта на своя делничен пазарен избор. С това, което търсим и купуваме, ние влияем на предагането и така оказваме въздействие върху улова – обясняват организаторите от WWF България. Те отбелязват, че това важи много по-силно за варненските потребители, защото Черно море е едно от моретата с бързо намаляващи рибни ресурси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България