Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Двама души загинаха от мълнии през последните два дни

Желязна каишка на куче вероятно причинила смъртта

Общо 30 000 гръмотевици ударили страната за 24 часа от понеделник сутринта. Това заяви преди “Труд” синоптикът Петър Янков и допълни, че броят им за Балканския полуостров в същия период е над 100 000. Той обясни, че в понеделник на места в страната за една минута са падали по 100 мълнии. “Всяка светкавица е опасна. Хората трябва да знаят, че е рисковано да излизат по време на буря - особено, ако стоят изправени или се крият под дървета. По-безопасно е да легнат на земята”, обясни Янков.

Той посочва, че уринирането на открито е опасно при гръмотевична буря, защото урината е проводник на електричеството и увеличава значително шанса за удар. Янков коментира и нещастния случай от понеделник вечерта, при който 47-годишен мъж от София и куче бяха покосени от мълния. “Вероятна причина може да е желязна каишка на кучето до него”, каза още синоптикът.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска потвърди пред “Труд”, че мъжът се е намирал в беседка и около него е имало и други хора, но те не са пострадали. Тя допълни, че това е вторият смъртен случай от гръмотевица за два дни.

В неделя мъж на 38 г. бил ударен от светкавица и починал на място, след като бил за риба на язовир Искър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България