Син опита да убие майка си със самурайски меч

Обвиняем за опит за убийство на майка си остава в ареста, след като Софийски апелативен съд не уважи неговата жалба за изменение на наложената му мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Обвиняемият З. Станков живеел с майка си в столичния квартал „Лозенец“. Той системно употребявал алкохол, вследствие на което ставал силно агресивен.

В деня на трагичния инцидент в началото на м. февруари 2017 г., той отново пил алкохол, след което взел самурайски меч от колекцията си с хладно оръжие и го замахнал силно към главата на майка си. Жената вдигнала ръцете, за да се предпази, вследствие на което й били нанесени дълбоки порезни рани, съобщиха от прокуратурата.

Изготвената по делото съдебно-психиатрична експертиза установила, че въпреки алкохолната зависимост, от която страдал обвиняемият Станков, и фактът, че в деня на убийството бил в състояние на алкохолно опиянение, същият разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е могъл да ръководи постъпките си.

Съдът прие мотивите, изложени от прокурор от Апелативна прокуратура – София, за това че е налице реална опасност обвиняемият Станков да извърши друго престъпление. Тезата се потвърждава от приложените по делото докладни записки и протоколи за предупреждение по Закона на МВР, от които видно, че това не е първата му проява на агресия спрямо майка си.

Месец преди извършеното от него престъпление Станков, отново със самурайски меч, заплашил пострадалата, като тогава тя успяла да се спаси от неговото преследване в Четвърто РУ на МВР.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право