СИПРИ: През 2016 г. обемът на световния оръжеен пазар бележи увеличение за първи път за последните пет години

Снимка: Архив

Боеприпаси, бронирана техника, безпилотни летателни апарати – през 2016 г. обемът на световния оръжеен пазар бележи увеличение за първи път за последните пет години. В сравнение с 2015 г., продажбите на оръжия са се увеличили с 1,9%, а в сравнение с 2002 г. – с внушителните 38%. Това се казва в публикувания в понеделник, 11 декември, доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), предава Deutsche Welle.

От документа става ясно, че общият обем на продажбите, извършени от 100-те най-големи отбранителни концерни през 2016 г., възлизат на 374,8 млрд. долара. При това лидер в тази област остават САЩ: в предходната година американските компании са увеличили продажбите на военна продукция с 4%, достигайки нива от 217,2 млрд. долара.

За тези данни допринасят не само участието на военнослужещи от САЩ в редица задгранични операции, но и на доставките зад граница. В доклада се дава пример с „Локхийд Мартин“, най-големия производител на оръжия в света, който през 2016 г. е продал нови изтребители F-35 на страни като Великобритания, Италия и Норвегия. Основен клиент на компанията обаче остават ВВС на САЩ.

Втори в списъка на СИПРИ за търговия с оръжия е Великобритания, следвана от Руската федерация, която през 2016 г. бележи ръст от 3,8 % на продажбите на оръжия.

Сред държавите от Западна Европа се наблюдават различни тенденции: френските и италианските компания съкращават обема на продажби на оръжия, докато германските и британските концерни увеличават приходите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка