Сиренето не е само за закуска

Със сиренето във всичките му разновидности – натюр, крема, топено, пушено – могат да се приготвят вкусни предястия, основни блюда и десерти. То може да се използва като добавка към зеленчуци и меса, в сосове, но да бъде и самостоятелно ястие, запечено в гювече, на тиган или във фурна. Чушки със сирене, както и яйца по панагюрски с натрошено сирене, са класика в жанра. Много по-изтънчено е запеченото козе сирене с мед и орехи или със сладко от боровинки.

Цветни топчета

Необходими продукти:

200 г краве сирене

250 г краве сирене

сусам

зелен лук

червен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма купа краве сиренето се намачква с вилица. Към него се прибавя крема сиренето и се смесват много добре. От получената смес с леко навлажнени ръце се оформят малки топчета. Едните се овалват в нарязания лук, другите - в сусама, и третите - в червения пипер. Охлаждат се леко и се сервират.

Пълнени гъби с бекон и крема сирене

Необходими продукти:

12 големи печурки

350 г бекон

250 г крема сирене

1 глава лук

200 г кашкавал

масло

черен пипер

червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме бекона и го запържваме в малко мазнина, докато добие златист цвят. След това го отделяме в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се оттече излишната мазнина. В същата мазнина, в която пържихме бекона, задушаваме нарязаните вече пънчета от гъбите заедно с нарязания лук. След като са готови, прибавяме към тях бекона и подправките. Накрая поставяме и крема сиренето. Разбъркваме хубаво и започваме да пълним предварително изтърбушените гъби с плънката. Отгоре ги поръсваме с кашкавал и ги постявяме да се пекат във фурната, загрята предварително на 180 градуса. Печем гъбите с плънката до добиване на златист цвят.

Пиле с броколи, сметана и сирене

Необходими продукти:

2 пилешки филета тип Пеперуда

1 глава броколи, около 800-900 г

400 мл млечна сметана 35%

100 г синьо сирене

100 г кашкавал

50 г пармезан или грана падано

3-4 стръка прясна мащерка

1.2 листа салвия

50 г масло (зехтин)

сол и черен пипер

100 г настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Разделете главата броколи на розички и ги сложете в тавичка. Върху тях натрошете синьото сирене и настържете кашкавала и пармезана. Овкусете с черен пипер и сол, но внимавайте със солта, тъй като всички сирена са солени. Разбъркайте броколите и сирената в тавата, колкото да се смесят. Разполовете пилешкото филе, направете 2-3 разреза в по-дебелата част и овкусете със сол и черен пипер. Поставете върху броколите. Залейте всичко със сметаната и добавете маслото, нарязано на парченца, мащерката и салвията. Сметаната няма да покрие всичко, а ще е с ниво около 1 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 25 минути, извадете, поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи.

Сирене по врачански

Необходими продукти:

400 г краве сирене

8 с.л. доматено пюре или консервирани домати на кубчета

8 кисели краставички

300 г шунка, пушен врат или бекон

400 г кашкавал по желание

8 яйца

олио

люти чушки

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса. Във всяко гювече се налива по 1 с. л. олио и се добавят 2 с. л. доматено пюре. Отгоре се поставя 100 г краве сирене, нарязано на дебели филии. После се прибавят 75 г нарязана на кубчета шунка и 2 кисели краставички, нарязани на кръгчета. Прибавят се по желание люта чушка и 100 г настърган кашкавал (или натрошено сирене). Отгоре във всяко гювече се чукват по 2 яйца. Гювечетата се похлупват с капак. Поставят се във фурната и се пекат 20 минути. Поднася се топло.

Руло със сирене

Необходими продукти:

5 парчета (500 г) топено сирене - 300 г за тестото и 200 г за плънката

3 с.л. брашно за тестото

350 г майонеза - 200 г за тестото и 150 г за плънката

6 яйца - 3 сурови за тестото и 3 варени за плънката

сол

зелени подправки (копър, магданоз, зелен лук)

3 скилидки чесън

150 г печени или мариновани гъби

300 г сьомга (може шунка)

50 г маслини

250 г твърдо сирене

80 г масло

2 сладки чушки (червена и зелена)

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя тестото. Настъргваме топеното сирене на ситно ренде, прибавяме добре разбитите яйца със солта, брашното и майонезата. Смесваме старателно и слагаме да печем върху предварително намаслена тавичка с фолио. Разпределяме сместа равномерно по съда на тънък слой. Поставяме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути. Следим, докато започне да се зачервява, и изваждаме от фурната веднага. Внимателно отделяме и поставяме върху плота със зачервената страна надолу върху чиста хартия за печене.

Приготвяме плънката. Настъргваме на ситно ренде топеното сирене, яйцата, добавяме ситно нарязаните зелени подправки и гъби, счукания чесън, майонезата, разбъркваме всичко добре и намазваме още топлия блат. Нареждаме много тънки ивици сьомга или шунка. Настъргваме твърдото сирене на ситно ренде, добавяме маслото, нарязаните на дребни кубчета чушки, смесваме и нанасяме върху блата. Маслините се подреждат като верига от единия му край.

Навиваме рулото бързо, докато блатът е още топъл. Хубаво е да го завием два пъти, за да не може да излезе плънката и тестото да не се скъса, защото пълнежът е тежък. Притискаме леко и подвиваме краищата. Обвиваме плътно с хартия и оставяме за 3-4 часа в хладилник (най-добре за 1 нощ). След това изваждаме и нарязваме тънко.

Запечено сирене с мед и мащерка

Необходими продукти:

300 г сирене (2 плочки )

чесън на прах

черен пипер

зехтин

2 филии сух хляб

червен лук

стафиди

орехови ядки

За дресинга

сол, бял черен пипер и мащерка на вкус

3 с.л. студено пресован зехтин

1 ч.л. горчица

1 с.л. сок от лайм

1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Подготвя се дресингът чрез разбиване на изброените продукти. Затоплят се и леко се запичат в сух тиган няколко орехови ядки. Нарязва се хляб за крутони и се изпържват в загрят зехтин с чесън на прах, черен пипер и мащерка. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят. Плочките сирене се пекат на грил или тиган около 2-3 мин. на страна. Сервират се крутони, резен червен лук, запечените орехи, стафиди и обилно поляти с кремообразния дресинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме