Сирийската армия влиза в Арфин

Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Сирийските кюрдски формирования „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) ще предадат на сирийската армия няколко позиции в град Африн, както и районите по границата с Турция, съобщи ТАСС.

Според информацията, подразделенията на правителствените войски може да бъдат въведени в Африн в близките 48 часа. Споразумението е постигнато в хода на преговорите между двете страни в град Алепо. Освен това кюрдите са поискали от Дамаск да осигури противовъздушна отбрана за Африн, който е подложен на чести бомбардировки от турските ВВС.

ТАСС припомня, че Турция започна военна операция, получила името „Маслинова клонка“, против силите на ОНС в този северозападен сирийски район, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от много други области в Сирия.

Според последните данни на турския Генерален щаб са ликвидирани 1615 „терористи“ за един месец.

Засега от Дамаск не са потвърдили информацията за изпращане на подразделения в Африн. На 14 февруари заместник-министърът на външните работи на републиката Фейсал Мекдад заяви на пресконференция, че сирийските власти „предприемат необходимите мерки за отразяване на турската агресия“. Той отбеляза, че район Африн е „неразделна част от сирийската територия“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток