Сирийската армия обяви, че е прогонила ИДИЛ от Алепо и Хама

Снимка: Архив

Сирийската армия обяви, че е прогонила джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ) от централната провинция Хама и северната провинция Алепо, предаде АФП.

„Частите на сирийската армия и съюзените с нея сили завършиха успешно бойните си операции и освободиха голям брой селища в Хама, Алепо и Идлиб. Това сложи край на присъствието на терористичната групировка ИДИЛ в провинциите Хама и Алепо“, заяви сирийската армия.

На 25 декември сирийският режим, подкрепен от руската бойна авиация, започна широкомащабно настъпление, за да си върне югоизточната част на Идлиб.

Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че армията е успяла да си върне контрола над повече от 80 села за една седмица.

ИДИЛ все още присъства в малък район в южната част на провинция Идлиб, където се бие с бунтовнически групи.

Режимът води операция срещу последните бойци на ИДИЛ и в граничещата с Ирак провинция Дейр аз Зур.

Междувременно стана ясно, че съветът за сигурност на ООН ще разгледа проекторезолюция, с която да поиска 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия, за да бъде извършена спешна доставка на хуманитарна помощ, предаде АФП.

Проекторезолюцията е инициирана от Кувейт и Швеция, които също така смятат да поискат в крайната резолюция да бъде включен и призив да прекратяване на всички обсади и блокади, включително тази в Източна Гута, където бомбардировки от страна на силите на режима отнеха живота на над 240 цивилни в периода от пети до девети февруари.

По-рано тази седмица Съветът не успя да подкрепи апел на официални лица от организацията, които също поискаха едномесечно спиране на огъня в близкоизточната държава, тъй като Русия се възползва от правото си на вето.

Постоянният представител на Москва Василий Небензя заяви, че „не е реалистично“ да се наложи примирие, защото бунтовническите групировки най-вероятно няма да го спазят. Не е ясна позицията на Москва относно проекторезолюцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят