Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Сирийската армия завърши в понеделник прехвърлянето си в западните покрайнини на град Манбидж, намиращ се на 85 км от административния център на едноименната провинция Алепо. Както съобщава телевизионният канал Al Mayadeen, армейските подразделения в близките часове ще пристигнат в разположения край границата с Турция град Кобани (на 150 км от Алепо), предава ТАСС.

По-рано стана ясно, че сирийската армия ще се разположи по границата с Турция след споразумение с кюрдската администрация в Северна Сирия, според което Дамаск трябва да помогне за отразяването на турската офанзива. Армията на президента Башар Асад ще подкрепи доминираните от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС) в противопоставянето „срещу тази агресия и освобождаването на районите, които турската армия и нейните наемници заеха“, заяви източник от администрацията на кюрдите пред Reuters.

Бойците от „Отрядите за народна самоотбрана“ (YPG/ОНС), които влизат в коалицията „Сирийски демократични сили“ (СДС), пропуснаха сирийските военнослужещи през своите постове. Според сведенията на Al Mayadeen, в провинция Ракка в момента войските се намират в района на летището на град Табка при бента на Ефратската ВЕЦ. Този обект ще бъде върнат под контрола на сирийските военни. След това от Ел Мансур и Табка правителствените сили ще се придвижат в района на Айн Иса, на север от административния център Ракка. В съседната провинция Хасака сирийските военнослужещи ще се придвижат в Тел Тамер.

Според изявление на кюрдската автономна администрация, разпространено от агенция Firat, в съответствие с постигнатото споразумение с Дамаск, правителствените сили „трябва да защитават границата и ще се противопоставят на турската агресия съвместно с отрядите на ОНС и СДС“. В него се посочва, че това споразумение със сирийското правителство „ще освободи всички области, превзети от турските сили и наемници, които се бият на тяхна страна, включително Африн (65 км западно от Алепо)“.

В неделя сирийската обществена агенция SANA предаде, че „сирийската армия се е придвижила в северните райони, за да се противопостави на турската агресия и да защити мирното население“.

Както отбелязва медията, жителите на градовете и селата източно от река Ефрат са приветствали решението на Дамаск да изпрати армията си там. В градовете Хасака и Камишли са се провели масови демонстрации в подкрепа на връщането на северните и североизточните региони на Сирия под суверенитета на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток