Сирийски джихадист се самоуби в затвора в Лайпциг (обзор)

Берлин изгубил “златна мина” с информация с намеренията на екстремистите

Германските правосъдни власти се оказаха под силен натиск да обяснят как сириец, задържан за планирана самоубийствена атака, се е обесил с тениската си в килията, като така изпраща в задънена улица разследването на атентата, предаде АФП.

Смъртта на Джабер ал Бакр (22 г.), арестуван в понеделник, е второ фиаско в драмата, след като той успя миналия петък да се измъкне на косъм от баретите, изпратени да го задържат в дома му в Кемниц. В крайна сметка бе заловен в Лайпциг и пратен в местния затвор с помощта на негови сънародници, от които потърсил помощ. Сириецът със статут на бежанец бил в последен етап на подготовка на мощна бомба, която планирал да взриви на летището в Берлин. В дома му бяха открити 1,5 кг силно взривно вещество, а се оказа, че след пристигането си в Германия в началото на 2015 г. той два пъти е ходил до Сирия през Турция.

“Шокиран съм от този юридически скандал”, каза служебният адвокат на Ал Бакр - Александър Хюбнер. Той заяви, че клиентът му обявил гладна стачка, но не бил под строго наблюдение, въпреки че изпотрошил лампите и контактите в килията си в затворническата болница и имал склонност към самоубийство.

За съжаление, не знаем дали Ал Бакр е имал съучастници или хора, които са ръководели действията му, призна главният прокурор на Саксония Клаус Флайшман. Според ДПА той казал на полицията, че трима сирийци му помагали за подготовка на атентата.

Според експерти задържаният може да е бил “златна мина” за информация за операциите на джихадистите. Въпреки това не бил под 24-часово наблюдение, а на интервали от 30 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа