Системата спъва лечението на психично болните

70% от легловата база трябва да се преструктурира

Кадрова криза в сферата на психиатрията у нас, особено на медицински сестри, която ще се задълбочава заради неатрактивните условия на труд и заплащане. Нарушаване на човешките права на пациентите, както и правата им на хора в неравностойно положение. Усещане в част от клиниките и болниците за душевно болни, което се асоциира с ад. Крайно недостатъчно финансиране на сектора. Невъзможност за провеждане на адекватно лечение и последваща реинтеграция в обществото заради лошо организирана система.

Това са част от впечатленията на международните експерти от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които са на посещение в България, стана ясно от среща между чужди и родни специалисти.

Проблемите не идват от работещите в системата, а от самата система – тя е фрагментарна, недофинансирана, не е в състояние да предостави пълния набор от услуги на психиатрията и всичко това води до икономическа неефективност, посочи проф. Силвана Галдеризи, президент на ЕПА.

Припомняме, че представители на организацията са в страната ни по инициатива на националния ни консултант по психиатрия акад. Дроздстой Стоянов в сътрудничество с Националния център по обществено здраве и анализи и Министерството на здравеопазването

Над 70% от легловата база на България в този сектор трябва да бъде изцяло преструктурирана, заяви акад. Стоянов. Нарушават се всякакви национални и международни норми и затова са необходими спешни мерки, както и система от индикатори за качеството на контрола в сектора, допълни той.

Сред препоръките на ЕПА към страната ни през октомври ще бъде увеличаване на бюджета за психиатрични грижи. В момента те са 1-3% от парите за здраве като ще се отбележи нужда от увеличение на поне до 10%.

Това, което видяхме в клиниките и болниците за душевно болни моментално трябва да се промени. При тези посещения се люшкахме сякаш между ада и рая, горчиво се пошегува проф. Волфганг Гебел.

На 27 октомври ще излезе пълният доклад на ЕПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве