"Сити" с най-скъпия отбор във футбола

"Манчестър Сити" е най-скъпият отбор във футбола. Това показа проучване на футболната обсерватория CIES, което обхваща всички отбори в най-големите първенства - Англия, Германия, Испания, Франция и Италия.

Клубът на шейх Мансур, воден от Пеп Гуардиола, е похарчил 878 млн. евро, за да разполага с настоящите играчи. "Гражданите" водят с цели 73 млн. пред втория в класирането по разход за състезатели. Там е ПСЖ. Френският тим е пръснал 805 млн. за настоящите футболисти. След тях е друг клуб от Англия - "Манчестър Юнайтед". "Червените дяволи" са похарчили 747 млн. евро, за да бъде събран отбор, който не може да победи „Нюкасъл“ (0:1).

Икономическата логика предполага, че следващият победител в Шампионската лига ще е някой от посочените три тима. Въпреки това, макар парите да са важни, други фактори могат да повлияят на хода на събитията в най-комерсиалния турнир.

В челната десетка попадат "Барселона (725 млн.), "Челси" (592), "Реал" (497), "Ливърпул" (461), "Ювентус" (448), "Арсенал" (403) и ... "Евертън" (365).

Средните суми, инвестирани от отборите варират между 97 млн. евро за френската Лига 1 до рекордните 291 млн. в английската Висша лига.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят