Сицилия прие наша галерия

Столичната галерия „Римини” представи петима автори в Палермо.

България бе представена на авторитетно изложение от столичната „Римини“

 

 

Успешно завърши шестото издание на „Седмица на културите” в Палермо, Сицилия. Тази година за първи път участва и България, представена от авторитетната столична галерия „Римини“.

Изложението се провежда в няколко двореца в Палермо, които се превръщат в сцени за артисти, художници, музиканти, фотографи, архитекти и дизайнери. Тази година освен България участие взеха Австрия, Обединеното кралство, Мароко, Гана, Швейцария, Япония и още много други държави. В рамките на 13 дена бяха представени артисти от различни сфери на изкуството в общо 240 събития.

Академията за образователни и културни иновации АОКИ с президент Елена Леви е организатор на българското участие. Тя е създадена през 2014 г. с цел културен обмен между нашата страна и Сицилия. Елена Леви откликна на покана на Асоциацията на приятелите на сицилианските музеи, чийто председател е Принцът на Палермо Бернардо Торторичи. Страната ни се предстви с художествена изложба на галерия „Римини”, включваща петима автори: доцент Йордан Йорданов, Десислава Денева, Яна Костадинова, Деян Вълков и Цветелина Русалиева. Партньор бе сдружение „Толкова близо, толкова далече”. Платната и темата за изложбата „Мост към Сицилия” бяха подбрани от кураторката Емилия Михайлова, която живее в Сицилия и е представител на Академията за културен обмен, както и председател на танцова школа Емиденс в град Салеми.

Палермо поддържа високо ниво на художествена жизненост и благодарение на това културно събитие, провеждано под егидата на принц Бернардо Торторичи, е коронясан за столица на културата през 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура