Си Дзинпин заплаши Тръмп с търговска война, ако откаже сътрудничество

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп принуди политиците на държавата с втората най-голяма икономика в света да се замислят, пише „Независимая газета“.

Президентът на Китай Си Дзинпин в разговор с бъдещия държавен глава на САЩ подчерта своя стремеж към сътрудничество. Но ако Вашингтон избере друг път, то Поднебесната империя ще трябва да намери начин да отговори. Могат да бъдат въведени ограничения за работата на американските търговски мрежи, да се затрудни продажбата на айфони, студентите да бъдат изпращани да учат не в САЩ, а в други държави. Освен това протекционизмът на САЩ може да помогне на Китай да стане доминираща сила в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Можете на убиете хиляда врагове, но в същото време да загубите 800 войници“. Това изречение се приписва на древнокитайския стратег и философ Сун Дзъ. Неговият трактат „Изкуството на войната“ изведнъж започна да се обсъжда в Пекин. Макар че всъщност не става дума за военни действия.

Както предаде агенция Bloomberg, политиците и експертите имат предвид вредата, която ще нанесе на САЩ Тръмп, ако изпълни предизборните си обещания и започне търговска война срещу Китай.

Бъдещият американски президент вече се отказа от някои свои заплахи. Пелин изрази надежда, че и по отношение на митата на китайския внос ще заеме по-прагматична позиция. Също така Китай даде да се разбере, че при всеки опит за облагане с мита на китайските стоки, ще последват репресии. В резултат на това икономиката на САЩ ще пострада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят