Си Цзинпин и властта в Китай

С ленински замах промени лицето на партията и държавата

Преди пет години, на 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, пътят на Си Цзинпин към президентския пост в Китай беше забулен в политическа интрига. Няколко дни (след конгреса) той изчезна за две седмици. И до днес е неизвестно защо.

Въпреки това, вече като президент, Си успя с ленински замах да промени лицето на партията и да наложи контрола си над нея, над военните и над апарата за вътрешна сигурност. Днес той разполага с повече лична власт от всеки друг китайски лидер след Мао Цзедун, успя да прехвърли властта от министрите и технократите към партийните чиновници и комитети. И сега, на 19-ия конгрес той има възможност да консолидира позициите си и да наложи своята власт върху правителството. 

Обикновено конгресите с нечетен пореден номер бележат първата половина от 10-годишния лидерски мандат и предизвикват ограничен интерес извън Китай, освен за съсредоточаване на вниманието върху онези, които се очертават като вероятни наследници на властта след пет години. Този път обаче положението е различно. 

Много високопоставени хора от управлението наближават пределната възраст от 68 години, след която би трябвало да се оттеглят от постовете си. Неколцина са под арест или разследвани за корупция. В Пекин е пълно с догадки за самоличността на около 200 номинирани за Централния комитет, който на свой ред трябва да попълни състава на партийното политбюро. Ширят се спекулации и за номинациите за Постоянния комитет на Политбюро, чийто състав може да бъде намален от седем на пет членове. 

На този конгрес може да бъдат посочени следващите висши ръководители, но може това и да не стане, което оставя открита възможността Си да не се оттегли през 2022 г. Интересът се фокусира върху съдбата на премиера Ли Къцян, чиито прерогативи в икономиката са до голяма степен иззети, и на Ван Цишан - 69-годишния могъщ антикорупционен бос и близък съратник на Си, който неотдавна се срещна с предишния главен стратег на Доналд Тръмп - Стийв Банън.

БТА, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари