Скандален лихвар отърва килията срещу 10 000 лв. гаранция

Скандално известният бивш варненски сараф Владимир Ковачев, който е обвиняем за лихварство, ще дочака процеса си у дома срещу 10 000 лв. парична гаранция. Това определи окончателно апелативният съд, който отхвърли протест на окръжната прокуратура срещу леката мярка на неотклонение.

Тя бе променена преди седмица от състав на окръжния съд, след като от началото на юли Ковачев търкаше наровете в следствения арест.

Обвинението се възпротиви с аргумента, че много от свидетелите изпитват страх от лихваря. Досъдебното производство срещу него е било заведено през 2012 г., после спряно и възобновено тази година. В 6-те му тома има протоколи от разпити на над 20 свидетели и достатъчно доказателства за противоправната дейност на Ковачев, прецениха обаче апелативните магистрати.

Според тях няма риск обвиняeмият да се укрие, тъй като има постоянен адрес, полага грижи за двете си малолетни деца и за болен родител, а и съдебно-медицинска експертиза доказала, че той страда от няколко хронични заболявания.

До момента прокуратурата е събрала данни за 15 жертви на 64-годишния лихвар. Той им давал заеми, като определял лихвата "на око" - от 10 до 60%. Част от длъжниците принуждавал със заплахи да подписват записи на заповеди или да залагат имоти като гаранция, че ще се издължат.

За незаконната дейност Ковачев може да отнесе глоба от 5000 до 10 000 лв. и да влезе в затвора за срок между 5 и 10 г. Това няма да е първото му пребиваване там, припомниха от прокуратурата.

По соцвреме Ковачев е бил осъден на 5 г. за групови изнасилвания на студентки, а през 1996 г., вече като собственик на верига обменни бюра, получи 12 г. за убийството на съпругата си Анелия. 6 години по-късно бе пуснат за добро поведение, след като усърдно работи като библиотекар в затвора и дори прописа стихове.

На свобода Ковачев е завъртял лихварския бизнес, още докато тече изпитателния срок на условното му предсрочно освобождаване, твърдят от обвинението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право