Скандалите във ВТУ вещаят назначаване на служебен ректор

Пред провал са изборите за нов ректор на Великотърновския университет. „Св.Св.Кирил и Методий“. Вотът е пренасрочен от 20 май за 10 юни, но най-вероятно и тогава няма да се проведе, тъй като Студентският съвет все още не е излъчил необходимите 59 членове за Общото събрание.

От Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов смятат, че за създалата се ситуация вина има ВМРО. „Изборите за ръководни органи се политизират. Прави се всичко възможно за назначаване на служебен ректор“, категорични са членовете на Инициативния комитет.

Според ръководството случаят е безпрецедентен. От Студентския съвет искат да запазят старите си членове в Общото събрание, но според закона те трябва да излъчат нови.

„Не могат да прехвърлят членството си в друго Общо събрание. Тяхно задължение е да проведат изборите и да изберат 59 души, които ще станат представители на студентите и докторантите в новото общо събрание“, обясни зам.-ректорът проф. Стоян Буров.

Той обясни, че от Студентски съвет искат само частични избори, които да допълнят квотата в Общото събрание, тъй като в момента студентите са само 53. „Това обаче е незаконно“, категоричен е проф. Буров.

По думите му целта е назначаване на служебен ректор, като зад действията на Студентски съвет стои една от управляващите партии.

„Няма защо да премълчаваме факта, че всъщност политическата намеса е от страна на ВМРО“, подчерта проф. Буров.

До края на юли е срокът, в който настоящият ректор ще има възможност да проведе легитимни избори. След това министърът на образованието трябва да назначи служебен, който пък ще има половин година на разположение да организира нов вот.

„Защото се надяват, че с политическото участие на зам.-министъра Петър Николов да опитат да назначат служебен ректор и да продължат да раздават парите на университета на група фирми, които всички знаят с кого са свързани, но това вече е работа на прокуратурата, не е моя“, сподели проф. Милко Палангурски.

Още двама претенденти има за поста. Това са деканът на Педагогическия факултет проф. Венка Кутева и деканът на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование