Скандалите спряха хората за вота

Избирателната активност в последните 24 часа внезапно скочи от около 26 процента на над 33 процента.

Избирателната активност вече се доближи до тази от 2014 г.

“Скандалите, провокирани от някои политически сили, внесоха дистанция между политическите елити и хората”, заяви пред “Труд” вчера Димитър Ганев от “Тренд”. Стана пределно ясно, че БСП не се възприема като алтернатива на това управление, не се приема за алтернатива на ГЕРБ и това се видя ясно на изборите. Но когато по някакъв начин избирателите се разочароват, те просто не отиват да гласуват, допълни още Димитър Ганев. И заключи: “В крайна сметка щетата от скандалите е по-малка, отколкото е била очаквана”. По думите му друг момент е липсата на нови политически субекти, защото те традиционно успяват да мотивират избиратели до урните.

Негативната кампания в месеца преди европейските избори и отсъствието на европейски теми от дебатите, за да се привлече вниманието на хората към същината на евровота, са част от причините за ниската избирателна активност в България в сравнение с други страни от ЕС.

Подобно бе мнението и на други политолози, до които се допита “Труд”.

“Голямата новина не е ниската избирателна активност в България, защото тя е в рамките на обичайната активност за европейски избори. Както вече стана ясно, при 100% обработени протоколи за евровота в Районните избирателни комисии (РИК) в страната от ЦИК се отчита избирателна активност от 33.27%. А през 2014-а година тя е била 35,84 процента. По-голяма новина е високата избирателна активност в други държави, които до сега са демонстрирали ниска избирателна активност”, коментира пред “Труд” Геновева Петрова от “Алфа Рисърч”. Тя обаче припомни проучване на агенцията от март тази година, в което началните реакции на гражданите, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри, а 10,3 процента са на мнение, че това е предизборна атака от страна на опозицията. 12,3 процента са посочили тогава, че независимо от скандалите, имат доверие на ГЕРБ и ГЕРБ води борба с корупцията, срещу 11,3 процента за БСП.

Някои от експертите обърнаха внимание върху внезапно скочилата активност в последните 24 часа – от около 26 процента на над 33 процента. Това е доста подозрително и предизвиква съмнения относно някои действия на изборни комисии, казаха експерти пред “Труд”.

 

Антоний Гълъбов, политолог:

Идеята, че корупцията е вездесъща, обезкуражи

Клеветническата кампания преди евровота промени перспективата на тези избори. Дневният ред беше фокусиран върху разчистване на сметки в политическата среда. Представата, че противодействието на корупцията се изчерпва с посочването на някакви факти, е много опасно, защото е прокорупционно поведение. Ние не чухме обвинения към представителите на властта, а присъди за това, че са купили евтини имоти. Ако някой искаше да се бори с корупцията, трябваше да повдигне обвинение. Това насърчи представата в обществото, че корупцията е вездесъща, че тя е навсякъде. Това обезкуражи хората да гласуват, създавайки представата, че нищо не може да се промени. За да бъде ограничена корупцията, трябва да се покаже механизмът є на функциониране.

 

Димитър Димитров, политолог: БСП отвратиха избирателите

Кампаниите около избора на нов Европейски парламент отклониха разговора към вътрешно политически теми, които се фокусираха около корупцията. Това винаги потиска желанието да се взима отношение към такъв чувствителен въпрос. Това засяга всички, а идеята на социалистите, че ще засегне повече ГЕРБ, просто не се реализира. След всичко това българинът показа отвращение от такъв разговор. В някои страни в Европа имаше кампании с основа европейски начин да се води разговор и мотивираха хората да се произнесат. У нас се говореше все едно сме на парламентарни избори и много от избирателите се отчуждиха. След като резултатът е вече на лице, е лесен за коментиране.

 

Първа присъда след вота

6 месеца затвор за Митко от Айтос - вербувал с по 20 лева

Съдът в Айтос наложи условно наказание от шест месеца “лишаване от свобода” с три години изпитателен срок на Митко М. от Айтос. Той бе обвинен за предлагане на пари за склоняване на шест души да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия.

Това е първата присъда на купувач на гласове, наложена в страната, коментираха от прокуратурата.

Митко М. действал в Айтос и е признал вината си. Той предложил на шест души от махалата си по 20 лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия, като по време на гласуването всеки от тях е следвало да отбележи номера на тази партия на бюлетината.

 

Коалиционни

Разправии с преференциите на Александър Йорданов във Враца

Седесарят Александър Йорданов - шести в листата на ГЕРБ за евровота, се оказа, че е вторият, получил най-много преференции във Враца и това предизвика вчера скандал в областта. Данните на РИК-Враца сочат, че за него са гласували 2216 врачани, като само единадесетият в листата на ГЕРБ - местният доктор Иво Ралчовски е получил съвсем логично, но само стотина преференции повече (2723). Според видни партийци в града това е абсурдно и дават за пример гласовете за Мария Габриел - 1858, и за Лиляна Павлова - 1246. Местният вестник “Зов нюз” припомня гласовете на цялото СДС при миналите парламентарни избори, събрало само 400 преференции, и пита как така Йорданов е успял да спечели доверието на врачани, като дори не е стъпвал в област Враца по време на кампанията. Освен това се твърди, че той не може да събере повече от 50-100 гласа.

Ядосани симпатизанти на ГЕРБ не могат да повярват, че толкова много хора са избрали да подкрепят бившия шеф на парламента, известен със скандалния си нрав. Според тях няма логика врачани да гласуват за него, а не за уважавания от цял град д-р Ралчовски.

Проверка на “Труд” във всички райони в страната показа, че преференциите за Йорданов във Враца са най-много, дори повече от всички столични райони със стотици хиляди гласоподаватели всеки от тях. Вече се появиха съмнения и според някои сайтове преференциите за Йорданов били “налети от бизнесмена Христо Ковачки по поръчка на ГЕРБ”. Допълнително се прибавя и ситуацията около сгрешените протоколи във Враца, които принудиха членовете на секционни комисии да чакат почти 24 часа в РИК в понеделник.

 

Случки от площада

Избиратели по селата в Търновско мислeли, че гласуват за местни управници

Веселина Ангелова,

ТРУД, Велико Търново

Възрастни и малограмотни избиратели по селата във Великотърновска област мислили, че гласуват за местни управници. За такива случаи разказва и кметът на община “Златарица” Пенчо Чанев.

“В изборния ден срещам на площада възрастен мъж, който ми заяви с гордост: “Кмете, отивам да гласувам отново за теб”. Питам го как така ще гласува за мен и къде ме е видял в листите, а той отвръща: “Има един на 13-то място, който много прилича на теб. Ще дам вота си за него”, разказва управникът на балканската община.

В отделните селища избирателната активност е била средно около 40%, но е имало и много недействителни бюлетини. Повечето от тях били празни.

 

Бургас

В Горно Ябълково викали касоразбивач

Призори в изборния ден, на комисията в село Горно Ябълково се наложило да вика касоразбивач. Единадесетте избиратели решили още вечерта преди вота, протоколите да се заключат в касата на кметството. На другия ден при отключването ключът “превъртял”. Наложило се да вдигат по бели гащи ключар от Средец, който бързо дошъл и отворил касата.

Пловдив

Изчисляват разстояния с Google Earth за нарушения

В 16-а РИК - Пловдив-град, прибегнаха до Google Earth, за да преценят дали е основателна жалба за разлепени агитационни материали в близост до най-голямото училище в “Столипиново” - “Пенчо Славейков”. Сигналът беше подаден от БСП и в него се твърдеше, че на по-малко от 50 м от сградата на училището на бетонна ограда има предизборни плакати. Засечката с Google Earth обаче показала, че оградата не е на по-малко от 50 м, и жалбата беше отхвърлена.

Сливен

Членка на СИК напусна заради ревнив съпруг

Жена от ръководството на секционната избирателна комисия (СИК) в Сливен зарязала колегите си и чувала с бюлетините заради скандал със съпруга си. След края на гласуването в 20 часа на 26 май, в сливенската зала “Васил Левски” започнали да пристигат представителите на всичките 298 СИК-ове от областта. Тя се опитала да измоли преднина. Но останалите на опашката не само не я пуснали, ами започнали и да се карат с нея. Накрая се стигнало до там, че, за да има семеен мир, жената настояла името є да бъде заличено и на нейно място да бъде извикан друг от членовете на комисията, за да бъдат предадени бюлетините и протокола.

Шуменско

БСП с повече гласове в герберски общини

В област Шумен първенец на изборите с най-добър резултат са ДПС, следвани от ГЕРБ, които водят с 5% преднина на БСП. Странна близост по резултати обаче, има между ГЕРБ и БСП в няколко общини. В Каспичан и Нови пазар, където кметовете са от ГЕРБ, хората на Корнелия Нинова са събрали повече бюлетини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика